Sekretari Dragana Milošević i Nenad Ivanišević na prijemu dobrodošlice ruskim turistima i gastro stručnjacima

Novi Sad, 18. maj 2021. – Prijem dobrodošlice predstavnicima udruženja i projektnog tima ,,Iz Srbije s ljubavlju“, i eminentsnih stručnjaka iz oblasti gastro industrije i turizmologije iz Ruske Federacije, upriličen je danas u Pokrajinskoj vladi, čiji su domaćini bili pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Dragana Milošević.

Projekat „Iz Srbije s ljubavlju“ definisan je početkom tekuće godine i objedinjuje tradiciju, kulturu, istoriju i bogatstvo ukusa Republike Srbije, kao i AP Vojvodine i njenih osobenosti, te pruža novu percepciju svih navedenih aspekata naše zemlje, a prevashodno iz perspektive stranog turiste. Inicijativa je potekla iz potrebe da se raznovrsnost i bogatstvo kulture, nasleđa, gastronomije i vinarstva Srbije i AP Vojvodine što bolje predstavi i definiše kao jedinstven turistički brend.

Učesnici na ovom projektu su inicijatori organizovanja turističkih poseta našoj zemlji, kako većih grupa, pri čemu se očekuje poseta tri veće grupe do kraja tekuće godine, uključujući i grupu koja trenutno boravi u Vojvodini, tako i manjih i individualnih grupa iz Rusije koje dolaze u intervalima od po tri nedelje.

Pokrajinski sekretar Ivanišević je ovom prilikom pohvalio sam koncept i inicijativu ovog projekta i organizacionog srpsko-ruskog tima ,,Iz Srbije s ljubavlju“, jer projekat nosi simboliku ,,povratka u normalan život“.

,,Poseta turista i stručnjaka iz Ruske Federacije koja dolazi u uslovima pandemije je svakako veoma značajan početak razvoja odnosa u oblasti turizma između dveju zemalja. Smatram da ova grupa koja je već proputovala svet, može da posvedoči o kvalitetu srpskih vina, što jeste pravi put ka kreiranju brenda naše zemlje, jer time gradimo posebnu sliku o autohtonim sortama na teritoriji AP Vojvodine“, rekao je Ivanišević, dodavši da se na ovaj način može govoriti i o izvozu velikih količina kvalitetnog vina i drugih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

On je dodao da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prepoznao i podržava ovaj projekat, te da će nastojati da se zajednički realizuju sve aktivnosti sa projektnim timom, kako bi što više ruskih turista posetilo našu zemlju i iskusilo njena bogatstva.

Projekat  objedinjuje vinske ture i obilaske seoskih domaćinstava, vinarija, ugostiteljskih, ali i verskih, te kulturno-istorijskih objekata i lokacija od istorijske vrednosti, a kroz autorske, turističke rute, posebno sa aspekta enologije i specijalizovane gastronomije.  Ovi posetioci su u prilici da iskuse specifična gastronomska putovanja, počev od master kurseva vina, degustacija hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, tzv. slepe degustacije, pravljenje ličnih vinskih kupaža, a sve u duhu tradicije i multikulturalnog, multietničkog duha našeg podneblja.

Sekretar za kulturu Dragana Milošević je istakla da je svakako jedna poseta Republici Srbiji i AP Vojvodini malo vremena da se sagledaju svi potencijali, kulturno-istorijsko nasleđe i sve osobenosti vezane za pojedine krajeve naše zemlje, te da je neophodno posvetiti posebnu pažnju verskim i objektima od istorijskog značaja, kojima obiluje naša zemlja.

Miloševićeva je takođe dodala da je veoma važan i umetnički aspekt saradnje dveju zemalja, poput razmene studenata, umetnika, dok će Sekretarijat za kulturu uputiti i preporuku koja podrazumeva najznačajnije festivale i kulturno-umetničke manifestacije koje svakako zavređuju pažnju stranog turiste.

Ovo udruženje i njihov stručni projektni tim sagledavaju i sva iskustva turista koji posećuju Srbiju, trudeći se da implementiraju sve pojedinosti u svoje ture i aranžmane, hodno interesovanjima i htenjima posetilaca, a kako bi formirali i podigli svest turista iz Rusije i sam koncept brenda Srbije kao turističkog i gastronomskog tržišta.