Иван Ђоковић у Високој школи у Сремским Карловцима: Oбразовни кадар јесте фактор који обликује туристичку понуду

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, посетио је данас Високу школу струковних студија за менаџмент и пословне комуникације у Сремским Карловцима, где је са директором др Миладином Калинићем разговарао о плановима и програмима Секретаријата, као и о студијским програмима ове научно-образовне институције, те могућностима сарадње на пољу туризма и предузетништва.

Потпредседник Ђоковић је истакао да је ова школа једна од ретких која нуди образовни програм за угоститељство и туризам, управо оно што АП Војводини недостаје као туристичкој дестинацији. Он је навео да људи обликују туристичку понуду и остварују први сусрет са туристом на одређеној дестинацији.

,,Висока школа у Сремским Карловцима ће ове године изнедрити око стотину образованих кадрова у угоститељству и туризму, а које Покрајина мора настојати да задржи и примени у пракси њихово стечено образовање. У разговору са менаџментом Школе, покушаћемо ове кадрове да задржимо уз помоћ подстицајних мера, тачније старт-ап програма и програма запошљавања у сарадњи са Националном службом за запошљавање. Управо је то онај капацитет који нам недостаје да би заокружили туризам у Војводини“, рекао је Ђоковић, додавши да ће Секретаријат подржати одржавање Сајма студентског и омладинског предузетништва који организује ова школа сваке године у мају, те да се поједине идеје издвоје и подстакну како би се реализовале у пракси.

Основни задатак Високе школе у Сремским Карловцима је образовање кадрова у области менаџмента у маркетингу, пословном комуницирању, угоститељству, а превасходно у области предузетништва, оснаживањем предузетничког духа код младих и почетника. Висока школа је поборник дисциплина које доприносе бржем укључивању кадрова у праксу, уз разумевање процеса глобализације и прихватање европских стандарда квалитета производа и услуга. Достизање образовног процеса високог квалитета директно утиче на повећање мотивације студената, па самим тим и на задовољавање захтева привреде и очување животне средине.

Према речима др Калинића, ова образовна институција пружа студентима стручна знања, вештине и способности како би по завршетку студија ступили на тржиште рада у стратешки важним областима – привредном развоју, предузетништву, туризму и угоститељству. У разговорима је исказано интересовање за коришћењем образовних ресурса и капацитета Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду, управо због све веће потребе на тржишту рада и капитала за дуалним образовањем и прагматичном приступу пословању.

Овом приликом је потпредседник Ђоковић уручио сертификате полазницима Високе школе за освојену златну и сребрну награду стечене на стручној пракси у Порторожу, а потом обишао и Музеј пчеларства и Винску кућу ,,Живановић“ који су саставни део туристичке понуде Сремских Карловаца.