U Subotici održan skup posvećen javno – privatnom dijalogu u cilju boljeg poslovnog ambijenta

U organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Grada Subotice danas je u ovom gradu održan regionalni okrugli sto na temu „Javno-privatni dojalog za bolji poslovni ambijent“, sa ciljem pokretanja dijaloga između lokalnih samouprava i kompanija i pronaleženja zajedničkih rešenja za poboljšanje poslovnog ambijenta, kreiranja novih radnih mesta na lokalnom nivou, a samim tim i povećanja životnog standarda građana.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor pozdravio je današnje potpisivanje strateškog sporazuma između Pokrajinske vlade i NALED-a i istakao da je ova organizacija u mnogome doprinela razvoju privrede u Pokrajini, kao i razvoju njenih investicionih potencijala.

„Statistika pokazuje da su lokalne samouprave koje imaju sertifikat NALED-a udovoljile standardima potrebnim za strane investicije i da te lokalne samouprave imaju u proseku sedam stranih investicija na godišnjem nivou, dok lokalne samouprave sa kojima to nije slučaj imaju 3,3, a te brojke govore dovoljno same za sebe“, rekao je predsednik Pastor.

On je naglasio i značaj ulaganja u znanje ljudskih resursa i njihov dalji razvoj jer, prema njegovim rečima, u Vojvodini postoje svi prirodni resursi, te da ih je potrebno znanjem i ljudskim naporom na pravi način iskoristiti. Pastor je istakao i ulogu politike, jer su političari dobili ovlašćenje od građana da budu donosioci odluka, te da te odluke uvek moraju udovoljiti zahtevima građana, odnosno privatnog sektora.

Potpredsenik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao je da je jedan od prioriteta rada ovog Sekretarijata dijalog između javnog i privatnog sektora i na taj način stvori bolji poslovni i investicioni ambijent.

„Javni dijalog između privatnog i javnog sektora na najbolji mogući način može da doprinese formiranju neophodnog pravnog okvira u domenu privrede i privrednog razvoja. Povratne informacije sa terena, preko strukovnih udruženja, nevladinog sektora i drugih pojedinaca mogu da nam pomognu u kreiranju aktivnosti za privredne podsticaje“, istakao je Đoković, dodavši da je rezultat javnog i privatnog dijaloga stavljanje u funkciju onih privrednih resursa koje država ne može sama na adekvatan način da iskoristi.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić, rekla je da je uloga NALED-a u ovoj oblasti velika, s obzirom na to da su oni jedina organizacija koja se bavi isključivo privrednim razvojem lokalnih samouprava. Ona je naglasila i da je uloga Vlade u ovom procesu lakša ukoliko postoje konkretni predlozi, kao što je to praksa koju ima NALED.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je Subotica dobila sertifikat NALED-a 2010. godine i da je trenutno privredno okruženje u Subotici takvo da mladi ljudi u skorijoj budućnosti mogu da se nadaju zaposlenju.Laban je dodao da je Subotica mnogo uradila na samoj proceduri dobijanja svih potrebnih dokumenata za investitore i time, pored geografskog položaja i drugih potencijala, postala plodno tle za strane investitore.

Na današnjem okruglom stolu, u okviru diskusije, učestvovali su i predsednik UO NALED, Goran Kovačević, član UO NALED, Vojislav Genić, narodni poslanik i predsednik Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije, Arpad Fremond, predstavnik Fondacije Prosperitati, Balint Juhas i Slobodan Petrović iz Kancelarije za evropske integracije, gradonačelnici i predsednici opština u AP Vojvodini.