Potpredsednik Đoković na potpisivanju sporazuma o saradnji domaće kompanije i slovačkog investitora: Uvećali smo obim proizvodnje, ekonomije i zapošljavanja

 

Bački Petrovac, 1. avgust 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, prisustvovao je današnjem potpisivanju sporazuma između kompanije ,,Proficut doo“ iz Bačkog Petrovca i jednog od najvećih slovačkih investitora u Srbiji, kompanije ,,Tatravagonka Bratstvo doo“.

Saradnja ove dve kompanije veoma je značajna za privredu, kako Republike Srbije, tako i AP Vojvodine, s obzirom da je sam projekat od strateškog značaja koji će zajednički sprovoditi vredan oko dva miliona evra na godišnjem nivou i podrazumevaće proizvodnju komponenti za nove vagone koje proizvodi ,,Tatravagonka“.

Da potpisivanje ovog sporazuma pokazuje da posedujemo, ne samo domaću ,,pamet“ i tehnologiju u oblasti sofisticirane metalske industrije, već potvrđuje opredeljenje inostranih kompanija sa renomeom da za svoje kooperante odaberu domaće firme, potvrdio je potpredsednik Đoković, koji je dodao da je upravo ovakav vid saradnje imperativ u stvaranju nove materijalne vrednosti.

,,Pokrajinska vlada u potpunosti podržava zaključivanje ovog sporazuma i dalji razvoj saradnje kompanija Proficut i Tatravagonka, a naročito zadržavanje kadrova u domenu zavarivačkih delatnosti i metalske industrije, koji se nesrazmerno u velikom broju ,,odlivaju“ iz naše zemlje. Ovim smo uticali na reputaciju naše privrede, koja je sposobna da odgovori standardima razvijenim zemalja“, rekao je Đoković dodavši da je sam čin potpisivanja sporazuma poslovan, razvojan, ali i patriotski.

Đoković navodi da se saradnjom ovih kompanija na zajedničkim projektima u mnogome pomaže deficitarnim zanimanjima u metalskoj industriji, te da sama vrednost ugovora, kao i delatnost železničke industrije i njeni zahtevi, potvrđuju da su sačuvana radna mesta u Bačkom Petrovcu, ali i da je naša privreda opskrbljena znanjem i tehnologijom, zadovoljavajući sve standarde stranih kompanija.

Potpisivanju su prisustvovali i zamenik Nj.E. ambasadora Republike Slovačke, Igor Vencel, ataše za ekonomska pitanja, Helena Zengo, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Branislav Bandić, te potpisnici sporazuma direktor ,,Tatravagonka Bratstvo doo“, Vladimir Sedlak, i direktor i vlasnik kompanije ,,Proficut doo“, Ivan Zabunov, sa saradnicima, koji su, potom, obišli prostorije proizvodnog pogona kompanije ,,Proficut doo“ u industrijskoj zoni Bačkog Petrovca.