Održana osma po redu konferencija ,,Food Talk 2020 – ono si šta jedeš“ na Zoom platformi

Novi Sad, 26. novembar 2020. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević otvorio je osmu po redu konferenciju posvećenu gastronomiji pod nazivom ,,Food Talk 2020 – ono si šta jedeš“. Usled novonastale situacije i aktuelnih mera prevencije zaraznih bolesti, ovogodišnja konferencija je održana putem na Zoom platforme i potvrđeno je najveća  gastro konferencija u regionu.

Posvećenu prevashodno gastronomiji, vinu i pivu, uz prisustvo brojnih učesnika, predavača i izlagača, konferenciju organizuje tim kulinarskih izdanja ,,Color Press Grupe“ zajedno sa agencijom za organizovanje događaja ,,Color Media Communications“. Konferencija je posvećena i svetskim gastronomskim osobenostima, trendovima, tradiciji i kulturi, te njihovom uticaju na brendiranje mikro destinacija i lokalnih proizvoda.

Konferencija ,,Food Talk 2020“ je i ove godine okupila najveća imena iz sveta gastronomije i vinarstva u regionu, predstavnike diplomatsko-konzularnih predstavništava, privrednih komora, turističkih organizacija, hotela, restorana, gazdinstava i kompanija koji kroz svoje predstavljanje nastoje da diktiraju trendove u proizvodnji hrane i pića, kao i u pogledu njihovog plasiranja na tržište.

Otvarajući konferenciju pokrajinski sekretar Ivanišević je podsetio da je Vojvodina svojom raznolikošću i diverzitetom proizvod za sebe, oblikovana kroz svoju kulturu, tradiciju i mentalitet, čime je sopstvenim kvalitetom nadmašila originalne verzije izvornih zemalja odakle oni potiču, a što je dodatno obojeno individualnim ,,pečatom“ i interpretacijom više od 21 nacionalne zajednice koje žive na njenoj teritoriji.

,,Izuzetno je važno održavati kontakt i kontinuitet kako bi mogli čuti ko se sa kakvim problemima susreće u ovom izazovnom vremenu. Poznato je da su pogođeni upravo turizam i ugostiteljstvo, što svakako stvara jedan novi izazov svakom ko radi u ovim oblastima. Sekretarijat na čijem sam čelu otvorena je kuća za sve koji žele da razgovaraju, kako bi zajedno sagledali šta se radi i u drugim zemljama, pored naše, da zajedno kreiramo mere kako da najbolje pomognemo svima u ovoj delatnosti. Setimo se prethodnih godina, kada je upravo ova oblast doživela izuzetnu ekspanziju i rast, kada smo viđali mnogo stranih turista na ulicama svih gradova, malih mesta i ruralnih područja, koji su dolazili u velikom broju uživajući u onome što Vojvodina nudi. Stoga moramo nastaviti sa kreiranjem mera na način da svakom kome je potrebna pružimo pomoć na adekvatan način“, istakao je sekretar Ivanišević.

On je dodao da ovakvi susreti pomažu da se razmene iskustva i mišljenja kako bismo doprineli oblikovanju privrede, a posebno turizma Vojvodine kao jednog jedinstvenog brenda koji može postati konkurentan u narednim godinama, a posebno nakon ublažavanja mera koje su trenutno na snazi.

Konferencija je počela panelom Slučaj ,,Ajvar” – Ono što nam virus ne može oduzeti, a učesnici su se fokusirali na zaštitu geografskog porekla i brendiranje regija i zemalja uz pomoć hrane i pića.

Drugi panel pod nazivom ,,Ono si što jedeš, jedeš ono šta biraš – Na koji način hrana utiče na naš imuni sistem” okupio je lekare, nutricioniste, psihologe i sportiste, koji su obrazlaganju ove teme dali najveći doprinos.

Održana je i prezentacija studije slučaja koja je bila posvećena benefitima funkcionalne hrane, a potom je usledila rasprava na temu 165 godina od prvog srpskog kuvara.

Partneri ovogodišnje konferencije su kompanija ,,Imlek“ i ,,AMS Osiguranje“.