Miroslav Vasin primio delegaciju iz Lombardije

Novi Sad, 13. novembar 2015. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, u prisustvu pomoćnika za oblast privrede Željka Dvožaka, predstavnika VIP fonda i potpredsednice Opštine Srbobran Slobodanke Gradinac, primio je delegaciju iz Italije, regije Lombardija, kako bi razgovarao o ulaganjima u Vojvodinu. Preduzetnici iz Lombardije su iskazali zainteresovanost da otvore uzgojno – proizvodni pogon u okviru 19 hektara industrijuskoj zoni Srbobran, gde bi se bavili agrobiznisom.


Kompanija ,,Dimmidisi“ koja se bavi proizvodnjom zelene salate namerava da u Opštini Srbobran podigne prvi centar za proizvodnju i preradu u Srbiji. Braća Đuzepe i Domeniko Bataljola (Giuseppe i Domenico Battagliola) su tim povodom posetili Srbobran, gde su razgovarali sa predsednikom Opštine Zoranom Mladenovićem i posetili poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom povrća u plastenicima. Po otvaranju centra, ova kompanija bi zaposlila 150 lica, sa tendencijom proširenja kapaciteta.


Potpredsednik Pokrajinske vlade je goste iz Italije upoznao sa demografskim i privrednik pojedinostima AP Vojvodine, uz osvrt na činjenicu da je po istaknutom privrednom i poslovnom časopisu ,,Fajnenšel tajms“ Vojvodina proglašena za najpogodniji region za ulaganja. ,,Afirmativne su činjenice da su do sada italijanske kompanije imale u Vojvodini investicije u iznosu od 721 milion evra, da u Vojvodini posluju 54 italijanske kompanije koje zapošljavaju oko 10.000 ljudi. Italija je drugi spoljno-trgovinski partner Vojvodine, odmah iza Nemačke, pri čemu je ukupna spoljno-trgovinska razmena Vojvodine sa Italijom oko 700 miliona dolara u 2015. godini. Brojne su veze privrednika iz Vojvodine sa privrednicima iz Italije. Sama činjenica da je preko 45 odsto od svih investicija u Srbiji realizovano u Vojvodini, uz brojne dodatne podsticaje investitorima, je povoljna za potencijalne ulagače“, rekao je Vasin i dodao da je Opština Srbobran dobar izbor, jer je od strateškog značaja, sa prirodnim potencijalima i sa izuzetnom industrijskom zonom.


Kompanija iz Italije ima proizvodnju i u Španiji, a novootvoreni proizvodni centar u Vojvodini bi bio orijentisan na Rusiji i Balkanu. Jednom nogom u polju, a drugom u sferi naprednih tehnologija, kompanija ,,Dimmidisi“ bi pored proizvodnje sprovodila i edukaciju proizvođača i zaposlenih u oblasti poljoprivrede i agrobiznisa.