Đoković: Susret sa delegacijom grada Ningbo važan za unapređenje saradnje pokrajina Vojvodine i Džeđang

 

Novi Sad, 01. oktobar 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sastao se sa delegacijom grada Ningbo, kineske pokrajine Džeđang, koja boravi u višednevnoj poseti AP Vojvodini. Poseta kineske delegacije, na čelu sa zamenikom direktora Privredne komore grada Ningbo, Miao Jongfaom, ima za cilj upoznavanje sa resorima privrede i turizma na međuregionalnom nivou, sa planovima, konceptima i podsticajnim merama, kao i kapitalnim investicionim projektima u okviru relevantnih oblasti.

Pored predstavnika Privredne komore Ningboa, prisutni su bili i predstavnici istraživačkog centra pri Komori, Ekonomski naučni komitet Grada Ningbo, predsednik Asocijacije kineskih privrednika Vojvodine, Junvei Zou, kao i pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast privrede, Branislav Bandić.

Ističući činjenicu da je grad Ningbo grad pobratim sa Novim Sadom, te da su u toku pripreme za formalno uspostavljanje saradnje Vojvodine sa pokrajinom Džeđang, Đoković je pomenuo i lična iskustva koja nosi nakon posete ovom velikom kineskom privrednom centru, te da je sa aspekta kulture i istorije, spoznao da je bezmalo čitava kineska civilizacija potekla sa tla ove i okolnih pokrajina.
,,Njihova trgovina i privreda, kao i jedna od najvećih svetskih luka i tamošnja brodogradnja predstavljaju polaznu tačku puta svile. AP Vojvodina neguje izuzetne odnose sa Kinom i mnogim njenim pokrajinama, sa kojima imamo i potpisane sporazume o saradnji na mnogim poljima. Međutim, jedna od najvažnijih lokalnih samouprava je upravo Ningbo, gde se nalazi i stalna postavka proizvoda iz Srbije i Vojvodine. Takav model sadržan u jedinstvenom izložbenom prostoru, jeste prva konkretna pomoć zemljama Balkana i 16 plus 1. Stoga je saradnja sa ovim gradom od velikog značaja, ne samo sa političkog aspekta, podizanja nivoa saradnje, već i sa stanovišta kulture, privrede, turizma i obrazovanja“, rekao je Đoković.

Učesnici susreta su razgovarali i o pitanju učešća AP Vojvodine na ,,CEEC Expo“, sajamskoj manifestaciji namenjenoj investicijama i trgovini, te o mogućnostima preduzetničke saradnje između Kine i Srbije u okviru srodnih privrednih i kulturoloških sektora. Sajam je finansiran od strane Ministarstva trgovine NR Kine, i Pokrajinske vlade pokrajine Džeđang, u organizaciji Grada Ningbo i relevantnih pokrajinskih i gradskih odseka i biroa. Predstavnici kineske delegacije su ovim putem izneli novinu, u pogledu ovog značajnog privrednog događaja, tačnije da bi od naredne godine kao počasne goste pozivali ne samo države, već i pokrajine i regije, te da bi mesto prve počasne regije zauzela upravo AP Vojvodina.

Značajno bi bilo prisustvo i učešće Vojvodine na ,,CEEC Expo“, čiji će kapaciteti u 2019. godini biti udvostručeni, i gde se, pored osnovnih aktivnosti, predviđa i održavanje simpozijuma, poslovnih foruma, okruglih stolova i stručnih panela posvećenih svetskoj trgovini i investicionim projektima na koje će biti pozvani visoki zvaničnici iz Kine i čitavog sveta.