Pokrajinska vlada izdvojila sredstva za otvaranje nova 174 radna mesta

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović dodelio je danas ugovore u oblasti zapošljavanja po osnovu konkursa za samozapošljavanje, za zapošljavanje nezaposlenih lica i za sprovođenje javnih radova.

Reč je o sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja na osnovu Pokrajinskog akcionog plana zapošljavanja u AP Vojvodini za 2022. godinu, koji je Pokrajinska vlada usvojila početkom godine, kako bi se omogućilo povećanje zaposlenosti u Pokrajini.

„U proteklih šest godina sprovodili smo, u skladu sa nacionalnim planom ubrzanog ekonomskog razvoja, sve mere koje su dovele do rasta zaposlenosti. Radi ilustracije, 2016. godine u Vojvodini smo na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imali 165.000 nezaposlenih, a danas ih je oko 95.000“, izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, ove godine uvećana su sredstva za samozapošljavanje, za javne radove, za podršku poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica, kao i za obavljanje stručne prakse diplomaca sa prosekom iznad 9,50.

„Zahvaljujući ovim merama Pokrajinske vlade, 174 lica iz Vojvodine ove godine su dobila posao i šansu da zajedno sa svojim porodicama grade budućnost. Nastavićemo da se borimo za što veći broj zaposlenih u Vojvodini jer je to jedan od najvažnijih pokazatelja uspeha društva“, naveo je Mirović.

Predsednik je najavio da će u narednim danima i preko Razvojne agencije Vojvodine biti izdvojena značajna finansijska sredstva koja će obezbediti novu opremu za preduzeća u Vojvodini što će omogućiti očuvanje postojećih i kreiranje novih radnih mesta kao i sredstva putem konkursa u resornom sekretarijatu.

Preko Sekretarijata za privredu i turizam danas su dodeljeni sledeći ugovori:

– za finansiranje javnih radova podržani su projekti 22 udruženja u okviru kojih je angažovano 50 nezaposlenih lica, i za te namene je utrošeno 7,4 miliona dinara;

– za pokretanje sopstvenog biznisa – samozapošljavanje – subvencije je dobilo 50 lica, za šta je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 15 miliona dinara;

– za zapošljavanje nezaposlenih lica subvencije u ukupnom iznosu od 15 miliona dinara dobilo je 28 poslodavaca, koji će zaposliti 60 nezaposlenih lica.

„Pokrajinska vlada izdvojila je ove godine dvostruko veća sredstva nego prethodne za ovu namenu. Po prvi put u Srbiji finansirali smo i prelazak zaposlenih lica sa određenog na neodređeno vreme, i ti ljudi danas imaju sigurniju budućnost“, izjavio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.