Učešće na susretu privrednih komora Vojvodine i Aleksandrije, AR Egipat: intenzivirati saradnju na polju trgovine, turizma i poljoprivredne proizvodnje

Novi Sad, 20. januar 2021. – Onlajn konferencija, inicirana i organizovana od strane Privredne komore Vojvodine, održana je danas sa ciljem da se unapredi i proširi saradnja između AP Vojvodine i Guvernata Aleksandrija, Arapska Republika Egipat, čemu doprinosi činjenica da dve republike, Srbija i Egipat, već više od stotinu godina imaju dobru saradnju na mnogim poljima, počev od privrede, poljoprivrede, turizma i drugo.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, bio je učesnik današnje konferencije, pored Nj.E. ambasadora Egipta u Republici Srbiji, Amr Aljovailija (Amr Aljowaily), i domaćina konferencije, predsednika Privredne komore Vojvodine, Boška Vučurevića. Na konferenciji se, pored mnogobrojnih gostiju, članova delegacija obe republike, obratio i predsednik Privredne komore Aleksandrije, Ahmed el Vakil (Ahmed El Wakil).

Guvernat Aleksandrije jeste jedan od najvećih regiona Arapske Republike Egipat, a grad Aleksandrija je jedan od najvećih trgovačkih, industrijskih i logističkih centara u Egiptu, te je stoga veoma značajan u pogledu međuregionalne saradnje sa AP Vojvodinom. Sama konferencija predstavlja uspostavljanje veze sa ovom regijom i njenim centrom, sa ciljem kreiranja povoljnog ambijenta za domaću privredu i umrežavanje domaćih privrednika sa privrednicima iz čitavog sveta.

Rečima da je neophodno sagledati prostor za saradnju koji je pred nama, sadržan u Arapskoj Republici Egipat, prostor koji do sada nije dovoljno korišćen, prisutnima se obratio pokrajinski sekretar Ivanišević, koji je dodao da je stava da se zajedničkim snagama, znanjem i resursima, kao i odličnim ekonomskim i diplomatskim vezama, može i iskoristiti, s obzirom da je Egipat i veliko tržište samo po sebi.

,,Ovaj neiscrpan prostor se može iskoristiti i u izvozu poljoprivrednih proizvoda, ali i u drugim vidovima saradnje. Poterbno je da mnogo više izvozimo u tako veliku i značajnu, mnogoljudnu zemlju. Uz Privrednu komoru Vojvodine i uz pomoć Ambasade Egipta, njihovu saradnju, a kroz konkurse Sekretarijata za privredu i turizam, u okviru resora koji su u našoj nadležnosti, potrebno je da upoznamo više stotina privrednika, pogotovo one u proizvodnim delatnostima, koje pomažemo, sa mogućnostima egipatskog tržišta i potencijalnog izvoza proizvoda na to tržište“, rekao je Ivanišević.

On je dodao da turizam između Srbije, odnosno AP Vojvodine, i Egipta, ne bi trebalo da bude jednosmeran, već da je potrebno zajednički raditi na otvaranju srpskog tržišta, posebno vojvođanskog, za goste iz Egipta. ,,Danas je ta cifra nesrazmerna i velik broj domaćih turista odlazi u čuvena egipatska letovališta, ali je svakako neophodno pripremiti materijal koji ćemo predstaviti Egiptu. Siguran sam da Novi Sad, pre svega, kao predstavnica kulture i kao omladinska prestonica Evrope, Fruška gora, kao biser turizma, te Dunav, kao evropski biser, jesu nešto što se turistima iz Egipta može ponuditi i može im biti zanimljivo“, dodao je sekretar.

Predsednik PKV-a, Boško Vučurević je istakao da je logistički moguće ostvariti trgovačke, privredne i investicione kontakte sa regionima, poput regiona Aleksandrija, te da je manir vojvođanske Komore kreiranje kvalitetnog ambijenta koji će zasigurno doprineti razvoju i unapređenju izvoznih potencijala domaće privrede.

Ambasador Egipta je najavio da će u prvoj polovini tekuće godine, biti formirana međuvladina zajednička komisija Srbije i Egipta, koja će umnogome doprineti poboljšanju privredne klime između dveju zemalja, kao i donošenju sporazuma o slobodnoj trgovini, te time omogućiti bolji protok robe, usluga i ljudi na obe strane.