Sekretar Ivanišević sa članovima Pokreta gorana Vojvodine u Ekološkom centru Radulovački o eko turizmu i učešću u programu ,,Za čistije i zelenije škole Vojvodine“

U prostorijama Eko centra Radulovački Pokreta gorana Vojvodine u Sremskim Karlovcima, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, sastao se sa predsednikom Udruženja građana Pokret gorana Vojvodine, Aleksom Jeftićem, i saradnicima, pri čemu su razgovarali o realizaciji programa ,,Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, o ulozi i učešću Pokrajinskog sekretarijata u samoj implementaciji ovog veoma značajnog i opsežnog programa na teritoriji AP Vojvodine.

Značajan akcenat je stavljen i na održivi eko turizam, koji sada predstavlja važan aspekt rada i aktiviteta Udruženja, a koji, pored ekskurzija i izleta u prirodi podrazumeva i vožnju katamaranom, kanuima i biciklizam kroz Sremske Karlovce, uz mogućnost iznajmljivanja istih u samom Udruženju.

Pokret gorana Vojvodine je jedno od najstarijih ekoloških udruženja građana u Srbiji, neprofitno je udruženje osnovano 1960. godine, čiji su članovi imali za cilj razvoj zajednica u kojima društveno – odgovorno učestvuju u održivom razvoju, afirmacije energetski efikasnog poslovanja i lokalni je, regionalni i međunarodni resurs. Pokret je zastupnik edukacija, saradnje, te volonterskog aktivizma u oblasti održivog razvoja, zaštite životne sredine, ali i veoma atraktivnog i samoodrživog eko turizma.

,,Pokrajinski sekretarijat je podržao Pokret gorana Vojvodine kroz program zapošljavanja, jer smatramo da je upravo ovo program koji je potrebno podržati, program koji edukuje buduće turiste. Nama jeste osnova da sačuvamo, pre svega, prirodu, da bi ona mogla da bude turistički proizvod, jer Vojvodina jeste i sama turistički proizvod u okviru Republike Srbije i važno nam je da se priroda čuva i vodi računa o zaštiti životne sredine. Ideja jeste da nastavimo sa pružanjem podrške Pokretu gorana, jer nedostaje i šuma, ali i kulture očuvanja životne sredine, te zajedno treba da planetu bolju predamo našim potomcima“, rekao je sekretar Ivanišević.

Ivanišević dodaje da je eko turizam veoma važan u celokupnoj turističkoj ponudi Vojvodine.

,,Da biste privukli turiste, morate da im ponudite sve da bi oni odabrali mali segment onoga što ih interesuje. Ako nemate široku lepezu ponude, privući ćete mali broj turista. Pokazatelji u turizmu za ovu godinu dokazuju da smo uspeli da privučemo velik broj turista. Ono što će svakako biti deo programa razvoja turizma AP Vojvodine u naredne četiri godine jeste eko, ciklo turizam, potom verski i kulturni turizam, a Sremski Karlovci upravo objedinjuju više vrsta turizma“, dodao je Ivanišević, naglasivši da o Sremskim Karlovcima prevashodno bi trebalo pričati kao o posebnom polazištu zajedničke istorije ovog kraja.

Po obilasku prostorija i smeštajnih kapaciteta Ekološkog centra, razgovaralo se i o samoj implementaciji Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, u kom uz još pet pokrajinskih sekretarijata, Pokreta gorana Vojvodine, JP „Vojvodinašume“, Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novi Sad, aktivno učestvuje i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Menadžer Ekološkog centra Radulovački omladinskog centra pokreta gorana Vojvodine, Nikola Blagojević, govorio je o samom značaju programa, te da on postoji već 12 godina i da je u njemu do sada učestvovalo više od 70 odsto svih vaspitno-obrazovnih ustanova sa područja AP Vojvodine, sa ciljem razvijanja i unapređenja rada u vaspitno – obrazovnim ustanovama u oblasti zaštite životne sredine.

Od juna tekuće godine, Pokret gorana Vojvodine u Sremskim Karlovcima organizuje jednodnevne izlete u zaštićenim područjima prirode za nagrađene vaspitno-obrazovne ustanove u okviru Programa za školsku 2021/2022. godinu. Nagrade su namenjene ustanovama koje su na najuspešniji način realizovale aktivnosti u ovom Programu. Ove godine, Pokret će dodeliti nagrade za 28 vaspitno-obrazovnih ustanova, sa ciljem upoznavanja prirodnih vrednosti Nacionalnog parka „Fruška gora“, specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“, obilazak gradskog jezgra Sremskih Karlovaca i vožnju turističkim brodom katamaranom po Dunavu.

U protekloj, 2021. godini, nagrađeno je 49 vaspitno-obrazovnih institucija sa područja Vojvodine koje su učestvovale u Programu.

Predsednik Pokreta, Aleksa Jeftić je istakao da Udruženje nastoji da stvori ambijent za aktivno i odgovorno učešće zajednica u održivom razvoju kroz obrazovanje, volonterski rad, promociju, javno zastupanje i saradnju na svim nivoima, te da je Ekološki centar sam po sebi velik iskorak u daljem turističkom, rekreativnom i edukativnom karakteru aktiviteta Udruženja, te da je veoma važno da što više donosioca odluka i šire javnosti ima uvid u njegov rad i kapacitete.

Vojvođanski gorani su posadili preko 10 miliona sadnica, na preko 340.000 hektara širom zemlje, dok je više od dva miliona ljudi učestvovalo u njihovim programima, od akcija pošumljavanja do obrazovnih i volonterskih akcija.

Današnji sastanak je rezultirao intenziviranjem saradnje Pokreta gorana Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, posebno u pogledu razvoja i promovisanja eko turizma koji štiti životnu sredinu.