Свечана академија Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду: три године постојања – много пренетог знања

Нови Сад, 26. мај 2017. – Познати кинески филозоф Кунг Фу Це, кога познајемо под латинским називом Конфуције, својевремено је изрекао мудрост да је познавати врлину, а не неговати је, прикупљати знања, а не продубљивати их, слушати како се о правди говори, а не упражњавати је, те увидети своје сопствене мане, а не отклањати их, оно што га највише забрињава. Управо је циљ Конфуцијевог института у Новом Саду, уз помоћ кинеских и српских лектора, заслужан за целисходно ширење кинеске културне баштине у Србији.

Тим поводом данас је одржана свечана академија поводом три године постојања Конфуцијевог института на Универзитету у Новом Саду, у сали др Зоран Константиновић на Филозофском факултету.

У свом обраћању, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, je истакао да сама чињеница да је Конфуцијев институт при Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду настао на иницијативу амбасаде Народне Републике Кине у Србији и Ханбана, седишта свих Конфуцијевих института, потврђује да су АП Војводина и Нови Сад препознати као спољно-трговински, културолошки и образовни потенцијал, као и неизоставни партнери у погледу инвестиција, привредних делатности и туристичких ресурса.

,,Спајањем Универзитета за пољопривреду и шумарство Џеђијанг из истоимене кинеске покрајине, са Универзитетом у Новом Саду, створиле су се претпоставке за сврсисходније повезивање академске сфере на међународном нивоу, које укључују учење кинеског језика уз традиционалну кинеску калиграфију, на једној од најзначајнијих високообразовних установа у Републици Србији. То повлачи за собом и размену културе и обичаја, што ће утицати на зближавање две државе на више нивоа и унапредити реализацију једног од основних циљева оснивања Конфуцијевог института у Новом Саду – стварање плодне атмосфере у Србији за учење кинеског језика и упознавање са кинеском културом.  Наш ресурс, који генерише нову вредност и нов квалитет, јесте безвизни режим са Кином, чинећи Републику Србију ,,мостом“ између Европе и Кине“, рекао је Ђоковић.

Ђоковић је навео да се је у процесу приближавања НР Кини, поред едукативног аспекта, неопходно изнаћи и квалитетан модел удруживања свих заинтересованих страна у читавом региону, са циљем креирања заједничког производа намењеног удаљеним тржиштима.

Гостима су се на свечаној академији обратили декан Филозофског факултета и српски директор Конфуцијевог института проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, кинески директор Конфуцијевог института Џао Јоухуа, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Светлана Михић, представници Ректората Универзитета у Новом Саду, као и представници Амбасаде НР Кине у Србији, Покрајине Џеђијанг и Универзитета из истоимене покрајине.

Додељене су и награде за допринос и сарадњу са Институтом, најбољим полазницима Института, као и најуспешнијим ученицима на одржаном такмичењу у кинеској калиграфији и кинеском сликарству.

Као наставак данашње свечаности, у дворцу Еђшег је истакнута уметничка поставка савремених слика и калиграфија под називом ,,Нови пут свиле: Нови појас, нови пут“, истакнутих кинеских уметника Сија Веиге, Ванг Јун, и Ву Ђијенминг.

Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду је са правом постао неодвојиви део велике породице Конфуцијевих института у читавом свету, која данас обухвата више од 500 института.