Pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević član delegacije Pokrajinske vlade u Egiptu: Potpisano Pismo o namerama između Guvernata Aleksandrije i AP Vojvodine

Aleksandrija, 23. maj 2021. – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i guverner Aleksandrije Muhamed Taher el Šarif potpisali su danas u Egiptu Pismo o namerama o uspostavljanju institucionalne saradnje između Guvernata Aleksandrije i AP Vojvodine. Potpisnici su istakli da je ovaj dokument izuzetno važan jer će biti osnov za realizaciju i promovisanje institucija i, posebno, privredne saradnje.

Akcenat će biti, kako je istaknuto, na razvoju trgovine, pre svega u prehrambenoj industriji, zatim u oblasti poljoprivrede i korišćenju digitalnih tehnologija, saobraćaja, obrazovanja, kulture, turizma, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa, u skladu s međunarodnim sporazumima koje su zaključile Republika Srbija i Arapska Republika Egipat.

Guvernat Aleksandrija jedan je od najvećih regiona u Egiptu, a grad Aleksandrija jedan od najznačajnijih trgovinskih, turističkih i logističkih centara.

Potpisivanju Pisma o namerama prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Arapskoj Republici Egipat Jugoslav Vukadinović, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Dana 24. maja 2021. predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je u Aleksandriji, u Arapskoj Republici Egipat, potpisivanju Sporazuma o saradnji između Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Aleksandrije.

Reč je o dokumentu koji će doprineti intenzivnijem razvoju saradnje i boljem povezivanju privrednika AP Vojvodine i Aleksandrije.

Sporazum su potpisali predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i predsednik Privredne komore Aleksandrije Ahmed el Vakil.

Sekretar Ivanišević, član delegacije Pokrajinske vlade u Egiptu, prisustvovao je sastanku u Privrednoj komori Aleksandrije gde su predstavljeni potencijali AP Vojvodine.

Egipat uvozi 12 miliona tona kukuruza godišnje za potrebe svog tržišta od 105 miliona ljudi. Privredni potencijali su ogromni imajući u vidu obim razmene Egipta i Srbije koji je manji od 100 miliona dolara.

Za utorak je najavljen sastanak delegacije sa ministrom za turizam i antikvitete, Kalidom el Enanijem u Kairu.

U Kairu, 25. maja 2021. predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar turizma i antikviteta Arapske Republike Egipat Kalid el Enani sastali su se i razgovarali o saradnji u oblastima kulture i turizma.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Arapskoj Republici Egipat Jugoslav Vukadinović, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Kako je istaknuto na sastanku, Srbija i Egipat su dve zemlje sa dugom tradicijom prijateljstva i saradnje u svim oblastima.

„Informisao sam ministra El Enanija da je Srbija postigla veliki uspeh u borbi protiv kovida i da u drugu polovinu godine ulazimo sa većim optimizmom. Egipat planira da u kratkom roku vakciniše najmanje milion zaposlenih u turističkoj privredi, posebno u oblastima gde dolaze i srpski turisti“, rekao je Mirović.

Predsednik je predstavio i potencijale turističke privrede i poljoprivrede, imajuću u vidu ogromno tržište Egipta.