Иван Ђоковић на послави јубилеја Радио телевизије Војводине

Радио-телевизија Војводине данас обележава свој 67. рођендан. На данашњи дан 1949. почело је емитовање програма Радио Новог Сада, а 26 година касније и Телевизије Нови Сад. Покрајински јавни медијски сервис Радио телевизија Војводине, у новосадском „Студију М“, обележио је својe рођендане уз најаву директора РТВ Миодрага Копривице о изградњу новог објекта РТВ. На прослави су, поред покрајинског секретара за културу, јавно инфомисање и односе са верским заједницама Мирослава Штаткића, били присутни и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност др Зоран Милошевић, велики број званица, запослених и сарадника ове медијске куће.

,,Дан републике 1949. је и дан када се први пут огласио Радио Нови Сад. А телевизијски програм из зграде на Мишелуку почео је да се емитује 26. новембра 1975. Без свога дома остали смо 1999. Али, ускоро би требало да престанемо да будемо подстанари“, истакао је Копривица и додао да ће нови дом покрајинског медијског сервиса бити поново на истом месту, на Мишелуку, одакле је ТВ Дневником пре 41 годину РТВ започела званично емитовање програма.

„Данас РТВ има седам медијских платформи, које емитују порграме и интернет садржаје на 13 језика. Због свега тога нови савремени, објекат на Мишелуку постаће не само место за оно шта данас производнимо, него и за бројне нове пројекте, јер РТВ има велики креативни потенцијал, успешно сарађује са медијским кућама суседних земаља, има развијену унутрашњу и међународну дописничку мрежу – а ускоро ће дописници, поред Брисела, Загреба и Подгорице, слати извештаје и из Будимпеште и Братиславе“, рекао је Копривица.

Данас је обележен и јубилеј интернет портала РТВ и додељена традиционална награда за укупно ауторско стваралаштво Славуј Хаџић. Ове године награду је добила Светлана Миљанић, дугогодишња новинарка и уредница на Радио телевизији Војводине.

Законска процедура за изградњу новог објекта РТВ је већ покренута а први корак ће бити рашчишћавање терена на Мишелуку, где се налазе остаци старе зграде, срушене током бомбардовања 1999. када је 23 хиљаде квадратаних метара овог објекта потпуно уништено. Урађено је и идејно решење будуће зграде, и представљена њена макета, коју ће моћи да виде и заинтересовани грађани.

Како је Копривица још истакао, грађани и јесу прави власници овог медијског јавног сервиса а не тек његови корисници, подсетивши на чињеницу да је предвиђено буџетско финансирања изградње, заједничким напорима републичке, покрајинске владе и новосадских градских власти.