Potpredsednik Ivan Đoković dočekao učesnike 61. kajakaške regate TID (Tour Internacional Danubien)

Međunarodna, sportsko– rekreativna kajak, kanu i veslačka regata, 61. TID (Tour internacional Danubien), pristigla je juče i u Novi Sad, na svom putu od Nemačke do Crnog mora, slivom reke Dunav. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, dočekao je učesnike regate, koji su se okupili na Štrandu. Organizator ovogodišnje regate na etapi kroz Republiku Srbiju je Kajakaški savez Srbije – Odbor za Turizam, u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Novog Sada.

Rečima ,,živeo Dunav“, potpredsednik Pokrajinske vlade, Ivan Đoković, obratio se učesnicima jedne od najstarijih regata na svetu, istakavši da je njihovo prisustvo od izuzetnog značaja kako za Grad Novi Sad, tako i sa čitavu Vojvodinu: ,,Prolazak internacionalne turističke Regata kroz Vojvodinu predstavlja sjajnu priliku da se prikažu turistički potencijali kijima raspolažemo. Značajno je istaći da su prethodne regate predstavile upravo Novi Sad kao grad koji im je ukazao najveće gostoprimstvo. Potrebna nam je infrastruktura koja će upotpuniti pristane kako bi posetioci odlučili da se zaustave ovde na svojoj dunavskoj ruti. Pritom moramo biti u stanju i da prepoznamo koji su to potencijali atraktivni za insotrane posetioce“, rekao je Đoković.

Ivan Đoković je dodao da je uspostavljena uspešna saradnja sa Kajakaškim savezom Srbije, koja u fokus svog rada stavlja nautički turizam, kako bi u saradnji sa Sekretarijatom za privredu i turizam mogli da definišu mere podrške projektima za razvoj turizma, unapređenju postojeće infrastrukture i pratećih sadržaja.

Ovogodišnja Regata, svoj put od oko 2.500 kilometara, započela je u nemačkom gradu Ingolštatu, 18. juna, i okuplja oko 150 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Švajcarske, Holandije, Australije i Srbije. Regata prolazi kroz 10, a do obala Crnog mora bi trebalo da stigne početkom septembra.

Učesnike Regate su pozdravili i član Gradskog veća za privredu, Milorad Radojević, kao i direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada, Branislav Knežević.