Poslovni forum u Budimpešti okupio investitore i privrednike iz Srbije i Mađarske

 

Prijem u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti

Srpsko-mađarski poslovni forum za preduzeća održan je danas u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, izneo je kako uopštene, tako i statističke pojedinosti koje idu u prilog činjenici da je predstavljanje investicionih mogućnosti na ovaj način, uz podršku ambasada, ključno u pogledu privrednog povezivanja i umrežavanja preduzetnika zemalja u okruženju. 

potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković i Nj.E. ambasador Republike Srbije  Rade Drobac

Opština Stara Pazova je na ovom Forumu, koji su zajednički organizovali sa Mađarsko-srpskom trgovinskom i industrijskom komorom i Mađarsko-srpskim poslovnim savetom, a uz podršku Ambasade Republike Srbije u Budimpešti, predstavila svoje potencijale kojima bi trebalo privući nove investitore na njenu teritoriju.

Rečima da saradnja privrednika dve zemlje bi trebalo da se produbi i postane intenzivnija i time doprinese ukupnom kvalitetu bilateralne saradnje, svoje izlaganje je započeo potpredsednik Đoković. ,,Kada bih pred svetskim auditorijumom trebalo da predstavim ukupnu privredu i privredni ambijent Republike Srbije, zasigurno bih odabrao da to učinim kroz predstavku Opštine Stara Pazova, kroz sagledavanje njenog perfektnog infrastrukturnog položaja, saobraćajne povezanosti, kao i činjenice da se u krugu od oko 50 kilometara nalazi 3 miliona potrošača, a najvažnije kroz kvalitet ljudskog kapitala koji je kreirao taj poslovni ambijent, koji u realnom vremenu prati potrebe industrijalizacije“, rekao je Đoković naglasivši da su građanstvo i privrednici ove Opštine posedovali i gradili plodonosan  preduzetnički duh.

Potpredsednik je istakao da je Mađarska na desetom mestu u domenu investicija i broja otvorenih novih radnih mesta u Srbiji, dok je 290 miliona evra investirano na teritoriji AP Vojvodine od strane mađarske privrede, pri čemu je otvoreno 2.500 radnih mesta. On navodi da je u pogledu strukture ovih investicija izvesno da se one uglavnom nalaze u tri banatska okruga, što poručuje da postoji dosta prostora za ulaganje i u druge okruge u Vojvodini.  

Nj.E. ambasador R. Srbije Rade Drobac je istakao da će saradnja koja bude ostvarena na današnjem Forumu biti dopuna postojeće saradnje između Srbije i Mađarske, koja je na izuzetno visokom nivou. ,,Iako ekonomska saradnja raste iz godine u godinu i širi  se u dijapazonu postojećih mogućnosti, postoji mnogo sfera u kojima saradnja ne postoji ili je nedovoljno razvijena“, istakao je ambasador i dodao da se Ambasada Republike Srbije u Mađarskoj trudi da dobrim političkim odnosima i u okviru svog delovanja promoviše i podrži sve aktivnosti koje vode ka upoznavanju preduzetnika dve zemlje i produbljivanju njihove saradnje.

Cilj samog Poslovnog foruma jeste predstavljanje bilateralnih poslovnih prilika, radi unapređenja poslovanja i statusa preduzetnika na domaćem i stranom tržištu, a sve kroz poslovne B2B susrete i prezentacije proizvoda učesnicima i medijima. 

Učesnicima su se obratili i sekretar Mađarsko-srpskog poslovnog saveta Imre Varga, kao i predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.