Održana 3. Sednica Pokrajinskog socijalno – ekonomskog saveta

Pokrajinski socijalno-ekonomski savet će, pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, a na inicijativu Unije poslodavaca Vojvodine, organizovati Konferenciju pod nazivom ,,Za razvoj privrede – okupljanje oko projekata“, sa ciljem da učesnici  iznesu svoje predloge i očekivanja u vezi sa stvaranjem što povoljnijih uslova za razvoj privrede i za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja svih građana. Organizacioni odbor je utvrdio 16. decembar za datum održavanja Konferencije je na Novosadskom sajmu.

Članovi PSES-a su razmatrali očekivanja Unije poslodavaca Vojvodine od Pokrajinske vlade sa ciljem unapređenja privrednog ambijenta, pri čemu Unija ističe da je dalja afirmacija tripartitnog socijalnog dijaloga od opšteg interesa za privredu. Unija predlaže i osnivanje Investicione banke (Banke za obnovu i razvoj) za kreditiranje investicionih aktivnosti privrede pod povoljnim uslovima što je značajno sa aspekta potrebe reindustrijalizacije domaće privrede, i Specijalizovane poljoprivredne banke za potrebe agroprivrede.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine je predstavio svoj materijal pod nazivom „Za razvoj privrede uz radnu i socijalnu sigurnost“ u kom ukazuju na činjenicu da osnovni makroekonomski podaci pokazuju da su krajem prošle i tokom 2016. godine uslovi za privredni rast u Srbiji u pojedinim segmentima poboljšani. Savez navodi da je neophodno dosledno primenjivati postojeće radno zakonodavstvo uz intenzivniji inspekcijski nadzor u svim segmentima rada, potom da je potrebna obnova procesa kolektivnog pregovaranja  na svim nivoima,  podsticanje mirnog rešavanja kolektivnih sporova, uz učešće svih socijalnih partnera, suzbijanje zloupotrebe atipičnih oblika rada i uspostavljanje ravnopravnog partenrskog odnosa u uređivanju zakona i propisa, posebno u oblasti radnog prava i socijalne zaštite.

Pokrajinski odbor UGS „Nezavisnost“, u svom zvaničnom saopštenju, ističe da je neophodan povraćaj na iznos plata i penzija od 10 odsto koliko je iznosilo umanjenje svim zaposlenima u javnom sektoru. Najavljenim povećanjem zarada diskriminišu se zaposleni u komunalnim delatnostima i u preduzećima u državnom vlasništvu, kojima su zarade umanjene u 2014. godini, a sada bi bili izuzeti iz najavljenog povećanja. PO UGS ,,Nezavisnost“ navodi i da su propisi kojima su umanjene zarade u javnom sektoru suprotni Ustavu RS, jer su njima umanjena već stečena prava sadašljih i bivših radnika.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, je istakao da je Savet doneo zajednički zaključak na osnovu prikupljenih materijala, da je neophodno sačiniti dokument o očekivanjima od Pokrajinske vlade u 2017. godini. On je stava da je potrebno dati podsticaj za jačanje kapaciteta socijalnih-saveta lokalnih samouprava, uticati na lokalne samouprave da se osmele na povećanje podsticaja za novo i samozapošljavanje, kao i za otvaranje poslovnih inkubatora u gradovima i većim opštinama. Pored toga, potrebno je otvoriti dijalog na lokalnom nivou u pogledu ostvarivanja kulturnih i socijalnih prava radnika i pospešivanja korporativne odgovornosti velikih kompanija, kako bi se izvukla dodatna vrednost iz njihovog opsežnog poslovanja. Naposletku je istakao potrebu za podizanjem svesti o ekonomskom patriotizmu, pri čemu se protežiraju domaći mali privrednici i proizvođači kako bi postali konkurentniji na tržištu.