Miroslav Vasin o privrednim potencijalima Vojvodine na poslovnom susretu francuskih kompanija

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin otvorio je ovogodišnji susret francuskih privrednika, tačnije susret 25 kompanija iz Francuske koje posluju u AP Vojvodini. Na otvaranju skupa u prostorijama banke ,,Crédit Agricole“ u Novom Sadu, učesnicima su se obratili i ekonomski savetnik Ambasade Francuske Žan Pjer Gasto (Jean-Pierre Gastaud), direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i predstavnici vojvođanskog VIP fonda.

Ovakav poslovni skup, koji kreira produktivan poslovni ambijent i otvara mogućnost za produbljivanje saradnje, učesnicima je omogućio da razgovaraju o raznim temama iz relevantnih oblasti, poput privrede, poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje u automobilskoj industriji, građevinarstva, trgovine i usluga.

Žan Pjer Gasto je učesnicima nagovestio da na današnjem skupu izlože sve primere dobre prakse, ali i ključne probleme i prepreke sa kojima se susreću poslujući u Srbiji i AP Vojvodini, kako bi se na zajednički način njima pristupilo. Prevazilaženje i otklanjanje prepreka i problema koji se neminovno javljaju u toku poslovanja – aktivnosti su koje se lakše prevazilaze kroz saradnju. Ekonomski savetnik u francuskoj Ambasadi je, ovom prilikom, ponudio pomoć učesnicima, privrednicima iz Francuske koji su razvili i razvijaju svoj posao u pokrajini.

Miroslav Vasin je istakao da je sastanak sa privrednicima iz Francuske koji posluju u AP Vojvodini jedinstvena prilika da se iznesu njihova iskustva i predlozi za nastavak saradnje. ,,Danas u Vojvodini posluje 19 kompanija iz Francuske, putem kojih je uloženo preko 820 miliona evra u vojvođansku privredu. Više od 4.800 radnika danas u Vojvodini radi u kompanijama sa francuskim kapitalom. Vojvodina je u sklopu robne razmene Srbije i Francuske ostvarila udeo od 33 odsto, tako da je u 2015. godini ukupna robna razmena Vojvodine sa Francuskom iznosila više od 288 miliona dolara. U poslednjih sedam godina, ta spoljno-trgovinska saradnja je u kontinuiranom porastu. Francuska je u pogledu spoljno-trgovinske razmene sa AP Vojvodinom na devetom mestu, dok je u pogledu ulaganja u poslovanje i zapošljavanje na petom mestu,“ rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade.

Vasin je posebno istakao važnost sporazuma koje je AP Vojvodina potpisala sa pojedinim francuskim regijama, od kojih je najznačajniji sporazum o kulturnoj i privrednoj saradnji sa Bretanjom, što je od velikog značaja za unapređenje odnosa regija.

,,Vojvodina je u tri navrata proglašena za regiju među prvih deset po privlačenju stranih investicija prema eminentnom časopisu ,,Fajnenšel tajms“. To nije slučajno, jer Vojvodina ima izuzetnu infrastrukturu, kvalitetne programe za privlačenje stranih investicija koje sprovodi VIP fond, kao i činjenicu da je u pokrajini preko 40 odsto svih stranih investicija u zemlji. Uspešno se koriste potencijali pokrajine, poput dobrog geografskog položaja i razvijene infrastrukturne mreže. Pokrajinska vlada je umnogome doprinela velikom broju industrijskih zona i naučno-tehnoloških parkova, što znači da je AP Vojvodinu mesto gde investitor može odmah da započne posao“, naglasio je Vasin.

VIP fond je predstavio šta AP Vojvodina može da ponudi stranim investitorima, koji su benefiti i posebni kvaliteti privrednog, kulturološkog i geostrateškog položaja pokrajine.

Danas je posebno stavljen akcenat i na uticaj evrointegracija na evoluciju postojećih tržišta, informaciono-komunikacioni sektor i bankarske kreditne linije, kao i na podršku koju privrednicima i stranim investitorima nude institucije donosioci odluka, poput Pokrajinske vlade.