Doneta odluka o ponovnom ustanovljenju oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“: Novi znak prilagođen novim potrebama privrede i turizma

  

Novi Sad, 22. april 2021. – Na sedmoj po redu sednici Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine poslanici su diskutovali i izjašnjavali se o 39 tačaka usvojenog dnevnog reda sednice.

Skupština AP Vojvodine je donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o ustanovljavanju znaka „Najbolje iz Vojvodine“. Novi znak je prilagođen i usklađen sa potrebama različitih privrednih subjekata i trebalo bi da omogući bolju zaštitu i promociju kvalitetnih i autentičnih proizvoda i usluga, čije je poreklo sa teritorije AP Vojvodine. 

Pored prehrambenih, industrijskih, zanatskih i drugih proizvoda, za oznaku će ubuduće moći da konkurišu i turističke usluge, destinacije i manifestacije u Pokrajini, čime će se takođe omogućiti bolja i efikasnija promocija. 

Ova oznaka kvaliteta će se dodeljivati na period od tri godine sa već dobro znanim natpisom ,,Najbolje iz Vojvodine” i to na srpskom jeziku, ćirilicom, kao i „The Best of Vojvodina“, na engleskom jeziku.

Prilikom izlaganja ove tačke, sekretar Ivanišević je podsetio da je oznaka o uspostavljanju znaka doneta je 2004. godine, ali i da je poslednji put oznaka dodeljena 2016. godine. Za razliku od dosadašnje, nova odluka predviđa dodelu oznake i pružaocima usluga iz domena turizma. 

Pravo na korišćenje oznake u oblasti privrede i turizma imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja se bave proizvodnjom roba i pružanjem usluga, odnosno organizuju programe i manifestacije, sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine.

,,Do sada je ovo priznanje dobio 21 subjekt na teritoriji AP Vojvodine, a ideja svakako jeste da istaknemo pojednice, privredne subjekte koji su zaslužili da dobiju i nose tu oznaku, koja ima veliki privredni i turistički značaj. Isticanje ovog znaka može da bude preovlađujući faktor nekome da kupi taj proizvod ili da bude korisnik usluga. Ovim ističemo one koji jesu bolji. Naša je namera da u ovoj godini barem desetak subjekata dobije tu oznaku“, rekao je Ivanišević i najavio raspisivanje javnog poziva za dodelu oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“, 28. maja 2021. godine, namenjenog svim privrednim subjektima i organizatorima manifestacija, kao i turističkim poslenicima. 

On ističe da ovo nije oznaka geografskog porekla, a samo pravo na korišćenje oznake se  dodeljuje na tri godine, uz godišnju kontrolu i mogućnost da proizvođač ili organizator imaju pravo da obnove zahtev za produženje prava na korišćenje znaka. 

Dodelom znaka „Najbolje iz Vojvodine“ podstiče se promocija privrede i turizma na teritoriji AP Vojvodine i lokalnih samouprava, jača tržišni pristup poslovanju, podstiče konkurentnost, stvara poverenje kod potrošača, jačaju veze sa postojećim klijentima i širi mreža novih  poslovnih partnera, a ujedno znači i zagarantovanu promociju u zemlji i inostranstvu.