Đoković predsedavajući 13. sednicom PSES-a: Uočeno je konstantno usaglašavanje stavova socijalnih partnera

 

Novi Sad, 27. decembar 2018. – Poslednja sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta u 2018. godini, održana je danas u prostorijama Skupštine AP Vojvodine, kojom je predsedavao potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković.

Na sednici je razmotrena Informacija o usvojenoj Pokrajinskoj skupštinskoj odluci o budžetu AP Vojvodine za 2019. godinu. Socijalnim partnerima, koji su i članovi Saveta, dostavljena su dodatna pojašnjenja, kao i odgovori na pitanja povodom najznačajnijih programskih aktivnosti od posebnog značaja za zaposlene i poslodavce, kao i za okonlosti u okviru tržišta rada i privrednih tokova.

Potpredsednik Đoković je, predsedavajući sednicom PSES-a, istakao da, činjenica da je budžet Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam smanjen za narednu godinu, nije uticala na rad PSES-a, već je deo sredstava koji je nedostajao za tehničko funkcionisanje, kao i sredstva za predstojeći konkurs za formiranje socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou, izdvojen iz resora privrede i turizma na srazmeran način. Đoković je ovom prilikom najavio da će konkurs sa ukupnim sredstvima od 15 miliona dinara biti raspisan i sproveden u 2019. godini za finansijsko podsticanje formiranja lokalnih SES-ova.

Podsetimo, na zajedničkoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, održanoj na inicijativu PSES-a ovog meseca, postignut je dogovor da se jednom godišnje održava sednica dva saveta, te da na svaku sednicu republičkog SES-a, bude pozvan predstavnik i PSES-a. Učestvujući u radu republičkog SES-a u Pirotu 25. decembra 2018. godine, Đoković je članove PSES-a ovom prilikom izvestio da je predviđeno osnivanje republičke radne grupe čiji bi članovi bile najeminentnije relevantne institucije koje bi trebalo da postave strategiju i daju predloge i mere koje bi trebalo sprovoditi zarad sprečavanja ekonomskih migracija, te doprinesu povratu ljudi u zemlju, ili, pak, da se pridobiju nova lica sa drugih radnih tržišta.

Đoković dodaje da je potrebno uputiti predlog ispred Pokrajinske vlade i socijalnih partnera sa teritorije AP Vojvodine, koji će sadržati predloge predstavnika, stručnih lica u datim oblastima radnog prava, socijalne politike i demografije, a koji će biti upućen novoformiranom radnom telu.

Usvojen je Izveštaj o održanoj Konferenciji PSES-a pod nazivom „U susret problemima zaposlenih i tržišta rada“, koja je 14. decembra okupila predstavnike socijalnih partnera na svim nivoima oko značajnih socijalnih tema. U Izveštaju se navodi zaključak potpredsednika Đokovića da se ekonomija u poslednjih nekoliko godina transformisala u rastuću ekonomiju sa niskom inflacijom, eliminisanim fiskalnim deficitom, opadajućim javnim dugom, stabilnim bankarskim sistemom i oporavkom tržišta rada, te da osnovu za dalje ubrzanje privredne aktivnosti bi trebalo da omogući nastavak strukturnih reformi, povećanje investicija i proizvodnje u izvozno orijentisanim privrednim delatnostima. On takođe navodi da je na konferenciji predstavljen jedinstvena sistematična analiza ekonomskih pokazatelja u Republici Srbiji i AP Vojvodini, a u odnosu na region, svet i na osnovu više relevantnih, uporednih indikatora.

Članovi Saveta su razgovarali i o efektima i značaju organizacije godišnje  konferencije PSES-a, koja je ove godine održana 14. decembra sa fokusom na probleme zaposlenih i tržišta rada.

PSES je na današnjoj sednici razmatrao i dokumentaciju u vezi sa materijalno-finansijskim poslovanjem Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta. Usvojen je Finansijski plan prihoda i rashoda Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta za 2019. godinu, a doneta je i Odluka o dodeli sredstava socijalnim partnerima, s obzirom na činjenicu da je racionalnim poslovanjem PSES-a u tekućoj godini ostvarena znatna ušteda sredstava.