Потпредседник Иван Ђоковић на Међународном сајму за инвестиције и трговину (CIFIT 2019) у Сјамену (НР Кина)

Нови Сад, 11. септембар 2019. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, члан је делегације Владе Републике Србије, коју предводи потпредседник и министар за трговину, туризам и телекомуникације, Расим Љајић, која борави у НР Кини, у посети Међународном сајму за инвестиције и трговину (CIFIT 2019) у кинеском граду Сјамену, на ком је Република Србија почасни гост. Циљ сајма је да се охрабре кинеске компаније да интензивније инвестирају у Србију оснажујући постојеће привредне и културолошке везе двеју земаља, успостављене пре више деценија.

 

Сусрет делегације Републике Србије са званичницима Покрајине Фуђан, на челу са секретаром Покрајинског комитета Комунистичке партије Кине Покрајине Фуђан Ју Вејгјуом

Више од двадесет привредних компанија из Републике Србије има прилику да представи своје пословне процесе, производе и услуге, а очекује се и да ће, уз многобројне пословне сусрете на овогодишњем ЦИФИТ-у наши привредници склопити нова партнерства, како са компанијама из НР Кине, тако и са другим, светским компанијама у оквиру сродних области пословања.

Сусрет делегације Републике Србије са званичницима Покрајине Шанкси, на челу са гувернером Ју Јангшенгом

Према речима домаћина, Република Србија је веома важна карика у оквиру Иницијативе „Један појас, један пут”, стога је све већи број кинеских компанија и привредника заинтересеовано да инвестира у Србији.

Поред Инвестиционог конгреса ,,Појас и пут”, на конференцијама које су део званичне посете делегације Републике Србије, учешће су узели министар Љајић, потом министар рударства и енергетике Александар Антић, министар заштите животне средине Горан Триван, те представници Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије.

Потпредседник Покрајинске владе, Иван Ђоковић, истакао је да се путем ове манифестације у провинцији Фуђиану, фокус ове године усмерава ка директним страним инвестицијама и глобализацији, као светском тренду.

,,Посета делегације Републике Србије граду Сјамену на Сајму, у провинцији Фуђиан, је успешна, а могло би се рећи и историјска, што потврђује заинтересованост бројних кинеских институција, покрајине и, пре свега, кинеске привреде за даљим развојем привреде, даљим инвестицијама. Сведоци смо да култура, туризам и пријатељство превазилазе све баријере. Слободна тржишта, добра сировинска основа и добри политички и културолошки односи су кључ успеха који ће Србију довести на праву путању развоја“, рекао је Ђоковић, додавши да је за АП Војводину веома значајно да је, поред закључених споразума са кинеским покрајинама, чињеница да је у фокусу даљег развоја инвестиција од стране кинеске привреде, те да је неколико покрајина изразило спремност да закључе стратешке споразуме са Војводином.

Потпредседник Ђоковић са изврним замеником генералног секретара Кинеске асоцијације за развојне зоне Лијем Јуаном

Потпредседник Ђоковић са директорком Одсека за стране инвестиције Департмана за трговину Покрајине Гансу, Град Ланџоу, гђом. Јанг Липинг

Компаније из Републике Србије, које учествују на овогодишњем сајму у Сјамену, претежно послују у области индустрије, пољопривреде, грађевинарства, али и винарства и виноградарства, као и путарске компаније. Представници привреде из Србије ће са представницима кинеских команија које послују у Србији, ,,CRBC“, Linglong“, те ,,Ziđin“ која је инвестирала у РТБ Бор и ,,HBIS“ у железару ,,Смедерево“, говорити о инвестиционим потенцијалима и могућностима за продубљивање сарадње између две земље.

Међународни сајам инвестиција и трговине у Сјамену, који се сада већ традиционално одржава по 22. пут у источној кинеској покрајини Фуђиан, организују Министарство трговине НР Кине, Влада провинције Фуђијан и град Сјамен уз подршку кинеске владе, Светског удружења сајмова и Светске трговинске организације. Једна је од највећих инвестиционих манифестација на свету.