Отворен 9.Међународни сајам вина ,,BeoWine“ у оквиру Београдског сајма туризма 2018.


Београд, 22. фебруар 2018. – У оквиру изложбеног простора Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на овогодишњем Сајму туризма на Београдском сајму у хали 3, који је окупио преко двадесет произвођача вина, ракије, ликера, сирупа, као и произвођаче млечних производа и џема по старој рецептури, отворен је 9.Међународни сајам вина ,,BeoWine“, у присуству бројних гостију из земље и региона.

С обзиром да је производња и дистрибуција вина једна од најекспанзивнијих привредних грана у Србији и АП Војводини, Београдски сајам окупља произвођаче и поштоваоце овог пића и делатности од 2010. године. Поред домаћих винара, учесници су и регионални и светски познати произвођачи вина, док ова сајамска манифестација интензивно промовише и вински туризам.

Потпредседик Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обратио се на свечаности и учествовао у уручењу награда победницима такмичења „Beowine Challenge Cup “. Наздрављајући присутнима, он је нагласио да не би било ратова, мировних споразума, великих љубави и свађа, уметничких и књижевних дела, да нема винске чаше.

,,Евидентно је да су винарство и виноградарство у Србији и АП Војводини за непуне две деценије заузели значајно место на светској винској мапи, што потврђују златни и сребрни декантери са сајмова у Лондону, Бечу и других престижних такмичења. У нашој земљи, поготово у Војводини, то је атрактивни механизам који би требало да се мултиплицира на цело друштво и привреду, на старе уметничке занате, на традиционалне произвођаче хране, гастрономију, угоститељство и туризам уопште. Он диже укупни култикултуролошки миље друштва и заједнице, окрећући нас од пива, шприцера и ракије, ка другачијој култури, на коју се надовезује и музика, уметност, а одражава се и на свеобухватну репутацију Војводине и Србије“, рекао је Ђоковић, додавши да чашу у руци држи у част винара, виноградара и њихових породица, те да поштоваоци вина, не знају колико је труда, улагања и одрицања уложено током процеса производње вина, па све до стола где настоји да задовољи све укусе и обогати сва чула конзумента. 

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Велимир Станојевић, је истакао да је управо винарски и виноградарски сектор показао највећи раст и напредак у претходних неколико деценија, те да републичка и покрајинска влада својим подстицајима помажу овом сектору кроз подстицаје пре свега за подизање винограда, набавку механизације, као и за презађивачке капацитете.

Помоћник министра за трговину, туризам и телекомуникације, Рената Пинџо, упутила је честитке организаторима и суорганизаторима овогодишњег Сајма вина, те додала да је нови сајамски амбијент место на ком ће сви изложени проозводи доћи до изражаја.
,,Овај сајам је започео као једна од манифестација уз Сајам туризма. Међутим, године су показале да интересовање за вина Србије расте. У наредним годинама ћемо пратити раст и развој овог сајма, а охрабрује и чињеница да је све више иностраних излагача, све више склопљених пословних уговора, а важно је и да се сектор винарства развија у правом смеру“, навела је Пинџо.

,,BeoWine“ се одржава у исто време када и Сајам туризма, један од најатрактивнијих и најпосећенијих сајмова у земљи и региону, што јасно говори о значају овог догађаја у туристичкој привреди. На једном месту представљају се најугледнији домаћи и регионални произвођачи вина, вински подруми, куће вина и дистрибутерске компаније. У понуди је и комплетна опрема за виноградарство и винарство.

У конкуренцији за „Beowine Challenge Cup“ била су 24 вина, од тога пенушавих четири, розеа девет, белих 55 и црвених 56, која су оцењена махом са оценом не мањом од 79 поена, на скали од 1 до 100. Од наведених, бронзу је освојило 42 вина, сребро 48, злaто 13 вина, док велико злато није додељено никоме.

По речима председника УО Српско вино, Велибора Пешића, суорганизатора Сајма вина и организатора такмичења за оцену квалитета изложбених вина на овом Сајму, ове године је евидентан напредак у односу на претходне, а у погледу ове манифестације, самим тим што је пријављено 60 вина више за оцењивање него што је то био случај протекле године. Он је изразио наду да ће награде за квалитет након комисијског оцењивања и вредновања, донети и неку нову вредност производима.