Сусрет са директорицом Туристичке организације Војводине, др Наташом Павловић: Разговори о будућој сарадњи, оснаживању и унапређењу туризма у Војводини

 

Нови Сад, 8. децембар 2020. – У просторијама Инфо центра Туристичке организације Војводине на Булевару Михајла Пупина 18 у Новом Саду, данас је одржан први у низу сусрета покрајинског секретара за привреду и туризам, др Ненада Иванишевића, и директорице Туристичке организације Војводине, др Наташе Павловић. Циљ сусрета били су појединачни и заједнички планови и пројекти, те разговори о предстојећим активностима у наредној години, као и изналажење начина за помоћ и подршку сектору туризма, који је једна од најугроженијих привредних грана у актуелној глобалној кризи изазваној ширењем вируса Covid-19.

Секретар Иванишевић је организовањем данашњег сусрета истакао неопходност заједничког деловања на свим пољима у оквиру постојећих ресора, на заједништво, сарадњу у превазилажењу криза, како би из ње изашли спремни.

,,Данашња посета има за циљ да заједно креирамо мере и конкурсе које ће Секретаријат расписати почетком следеће године. У предлогу буџета који би требало да се усвоји у покрајинској Скупштини, определили смо око 200 милиона динара за подстицаје у оквиру програма туризма. Сама чињеница да је буџет Секретаријата повећан за чак 66 одсто, што показује да Покрајинска влада препознаје потребу да се у наредној години помогне привреда, али и туризам на најбољи могући начин“, рекао је секретар, додавши да Секретаријат планира да удружи средства са Развојним фондом и Гаранцијским фондом АП Војводине, те тиме креирати читав низ мера за одржање и унапређење привреде.

Иванишевић се надовезао да би Секретаријат заједно са Туристичком организацијом Војводине промовисао све то што Војводина нуди, посебно оно што је и карактеристика ових простора, а то су одмори са душом. Исто тако, требало би увек слушати реч струке из туристичких организација како Војводине, тако и локалних самоуправа, јер они су ти који у овом пољу могу много да пруже.

Директорица Туристичке организације Војводине, др Наташа Павловић, је рекла да су туристичке делатности забележиле позитивне резултате и статистику у летњим месецима текуће године.
,,Ова година је за све тешка, али би свакако требало да будемо задовољни са постигнутим када се упоредимо са водећим светским дестинацијама. Требало би наставити са радом, поготово када је реч о дигиталним садржајима, са којима је започела Туристичка организација Војводине, а уз помоћ Покрајинског секретаријата за привреду и туризам. Оно што је значајно утицало да долазак домаћих туриста јесу субвенције путем система ваучера, које је спровело ресорно министарство, али и кампања ТОВ-а Одмор на војвођански начин, што је у многоме допринело да туризам у Војводини забележи позитивне резултате, посебно у августу и септембру месецу“, истакла је директорица ТОВ-а.

Учесници данашњег сусрета су разговарали и о могућностима унапређења постојеће мреже локалних туристичких организација, али и о оснивању туристичких организација у оним јединицама локалне самоуправе где до њиховог оснивања до данас није дошло. Пружањем финансијске, али и логистичке подршке, као и подршке у смислу координације, посредовања и маркетинга, Секретаријат и ТОВ ће у наредном периоду креирати адкватне мере подршке локалу, што ће заједно чинити знатно оснажену мрежу туристичких посленика на територији АП Војводине.

Информативни центар ТОВ-а, који је био место данашњег сусрета, отворен је у јануару 2019. године и први је савремени туристички информативни центар на 118 квадратних метара, у ком је представљена понуда свих 45 јединица локалне самоуправе на територији АП Војводине, а за који су средства усмерили Покрајинска влада и Министарство трговине, туризма, телекомуникација. На дан отварања, др Наташа Павловић, истакла је да је након петнаест година постојања ТОВ-а обезбеђено место које ће бити полазиште гостију, али и сабирна тачка вредних војвођанских домаћина, локалних туристичких организација и привредних субјеката.

Инфо центар ТОВ-а има поред туристичких, и велики значај у презентацији културних и привредних дешавања.