Секретар Иванишевић на свечаном отварању осме по реду међународне конференције посвећене туризму и угоститељству – МЕКСТ 2021

Свечана сала Хотела ,,Парк“ данас је била место окупљања око 500 учесника, почасних гостију и студената туризмологије и хотелијерства, а поводом свечаног отварања овогодишње, осме по реду међународне Конференције студената туризма и хотелијерства – МЕКСТ 2021. И ове године, а у складу са трендовима светског туристичког тржишта, конференција је посвећена једном од најзначајнијих аспеката развоја туризма, односно запошљавању младих стручњака, те очувању радних места у туризму, хотелијерству и угоститељству.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам је подржао ову манифестацију као једну од водећих манифестација у региону и Европи посвећену будућим професионалцима из области туризма, угоститељства и хотелијерства.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, учествовао је на свечаном отварању конференције, која већ осму годину за редом окупља признате стручњаке из области туризма, хотелијерства, индустрије догађаја и света дигиталног маркетинга у Новом Саду, као и учеснике из земље и иностранства.

,,Веома је важно то што се конференција МЕКСТ одржава у Новом Саду, који постаје и центар конгресног туризма. Данас се окупља око пет стотина људи који неколико дана проводе у Новом Саду, што је важно и за хотелску индустрију која је у току пандемије имала велика искушења и успела, на неки начин, да преживи захваљујући државној помоћи. Поред тога, важно је да се млади упознају, јер ће сутра бити угоститељи, хотелијери и када буду имали добру праксу моћи ће да је пренесу, а када буду имали проблем, моћи ће да га поделе и нађу заједничко решење“, рекао је секретар Иванишевић обраћајући се учесницима.

Иванишевић је додао да Секретаријат већ годинама уназад подржава ову манифестацију са идејом да се корисници средстава по конкурсима Секретаријата повежу са студентима одговарајућих професија, а студенте са потенцијалним послодавцима, сходно чињеници да је један од ресора у Секретаријату управо запошљавање.

,,Нема боље улоге од повезивања студената који заврше факултет у овој струци са послодавцима којима су потребни добри радници, а ово су све добра деца“, надовезао се секретар и најавио нова улагања у конгресе, манифестације и туристичку привреду.

МЕКСТ конференција је идеје о промоцији омладинског туризма наше земље и подстицању мобилности младих у региону, док је уједно и место које учесницима нуди простор за размену креативних идеја, знања, искустава, за лично и професионално усавршавање, умрежавање и упознавање људи, који представљају бисер и вредан ресурс ове области, затим култура и приступа ка пословању.

Према речима организатора, стручни организациони тим МЕКСТ-а пружа несебичну подршку младима у комплексној причи развоја туризма и угоститељства, са идејом да да МЕКСТ, као место сусрета, на једном месту окупи све оне који имају дугогодишње искуство у привреди, а у потрази су за квалификованим кадром, за креативним, образованим младим људима који желе да стекну практична знања и оперативно се баве туризмом. Високошколским установама на овај начин нуде и простор да представе своје студијске програме као и да остваре сарадњу са потенцијалним партнерима у понуди практичних знања и искустава својим студентима, повезују се и улажу своје ресурсе у развој туризма, као глобалног, мултидимензионалног друштвеног феномена.