Секретари Драгана Милошевић и Ненад Иванишевић на пријему добродошлице руским туристима и гастро стручњацима

Нови Сад, 18. мај 2021. – Пријем добродошлице представницима удружења и пројектног тима ,,Из Србије с љубављу“, и еминентсних стручњака из области гастро индустрије и туризмологије из Руске Федерације, уприличен је данас у Покрајинској влади, чији су домаћини били покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Драгана Милошевић.

Пројекат „Из Србије с љубављу“ дефинисан је почетком текуће године и обједињује традицију, културу, историју и богатство укуса Републике Србије, као и АП Војводине и њених особености, те пружа нову перцепцију свих наведених аспеката наше земље, а превасходно из перспективе страног туристе. Иницијатива је потекла из потребе да се разноврсност и богатство културе, наслеђа, гастрономије и винарства Србије и АП Војводине што боље представи и дефинише као јединствен туристички бренд.

Учесници на овом пројекту су иницијатори организовања туристичких посета нашој земљи, како већих група, при чему се очекује посета три веће групе до краја текуће године, укључујући и групу која тренутно борави у Војводини, тако и мањих и индивидуалних група из Русије које долазе у интервалима од по три недеље.

Покрајински секретар Иванишевић је овом приликом похвалио сам концепт и иницијативу овог пројекта и организационог српско-руског тима ,,Из Србије с љубављу“, јер пројекат носи симболику ,,повратка у нормалан живот“.

,,Посета туриста и стручњака из Руске Федерације која долази у условима пандемије је свакако веома значајан почетак развоја односа у области туризма између двеју земаља. Сматрам да ова група која је већ пропутовала свет, може да посведочи о квалитету српских вина, што јесте прави пут ка креирању бренда наше земље, јер тиме градимо посебну слику о аутохтоним сортама на територији АП Војводине“, рекао је Иванишевић, додавши да се на овај начин може говорити и о извозу великих количина квалитетног вина и других производа на тржиште Руске Федерације.

Он је додао да је Покрајински секретаријат за привреду и туризам препознао и подржава овај пројекат, те да ће настојати да се заједнички реализују све активности са пројектним тимом, како би што више руских туриста посетило нашу земљу и искусило њена богатства.

Пројекат  обједињује винске туре и обиласке сеоских домаћинстава, винарија, угоститељских, али и верских, те културно-историјских објеката и локација од историјске вредности, а кроз ауторске, туристичке руте, посебно са аспекта енологије и специјализоване гастрономије.  Ови посетиоци су у прилици да искусе специфична гастрономска путовања, почев од мастер курсева вина, дегустација хране, алкохолних и безалкохолних пића, тзв. слепе дегустације, прављење личних винских купажа, а све у духу традиције и мултикултуралног, мултиетничког духа нашег поднебља.

Секретар за културу Драгана Милошевић је истакла да је свакако једна посета Републици Србији и АП Војводини мало времена да се сагледају сви потенцијали, културно-историјско наслеђе и све особености везане за поједине крајеве наше земље, те да је неопходно посветити посебну пажњу верским и објектима од историјског значаја, којима обилује наша земља.

Милошевићeва је такође додала да је веома важан и уметнички аспект сарадње двеју земаља, попут размене студената, уметника, док ће Секретаријат за културу упутити и препоруку која подразумева најзначајније фестивале и културно-уметничке манифестације које свакако завређују пажњу страног туристе.

Ово удружење и њихов стручни пројектни тим сагледавају и сва искуства туриста који посећују Србију, трудећи се да имплементирају све појединости у своје туре и аранжмане, ходно интересовањима и хтењима посетилаца, а како би формирали и подигли свест туриста из Русије и сам концепт бренда Србије као туристичког и гастрономског тржишта.