Представљен пројекат „Развој прелазног пута у области Кубекхаза (Мађарска) – Рабе (Србија)“

 

Нови Сад , 20. фебруар 2018. – Пројекат „Развој прелазног пута у области Кубекхаза (Мађарска) – Рабе (Србија)“, који се реализује у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње између Мађарске и Србије, представљен је данас на конференцији на Новосадском сајму.

Овим пројектом, укупне вредности 5,5 милиона евра, обезбедиће се услови за отварање граничног прелаза између Србије и Мађарске, на тромеђи Мађарске, Србије и Румуније, изградња новог пута у Мађарској дужине 2309 метара, као и рехабилитација путног правца у Србији дужине 1365 метара. Водећи партнер на пројекту је мађарска НИФ Национална агенција за инфраструктру, са партнерима ЈП Путеви Србије и ЈП Завод за урбанизам Војводине.

Говорећи о значају стратешких инвестиционих и међународних пројеката на територији АП Војводине, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, је истакао да је 1.365 метара новог пута, на нашој територији и 850 метара реконтсуисаног пута са друге стране границе, додатни су нови капацитет од 2.300 метара јесте мала, али ипак и велика инвестиција и подстицај за Општину Нови Кнежевац и њених насељених места.

,,Села у том региону су опустошена, људи одлазе, стога овај пут и будући гранични прелаз би требало да појачају капацитетлокалне заједнице, циркулацију роба, људи, да економски оснаже овај крај, да поједноставе живот тамошњих становника и спрече даље одласке грађана са територије ове општине. Са друге стране, ово јесте пилот пројекат и пример добре праксе који потврђује опредељеност Европске заједнице да нам помогне у оквиру нашег претприступног пута. Мађарска, као стабилан партнер на овом пројекту потврђује и показује да је спремна  да стави на располагање своје административне капацитете који ће појачати  и убрзати наш пут ка европским интеграцијама“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да овај ИПА пројекат садржи два позитивна ефекта. Први је помоћ и подршка Општини Нови Кнежевац која није статистички неразвијена, али функционално она заостаје за просеком Војводине. Ипак, иако мала километража обновљеног пута, требало би да у многоме појача трговину и транспорт и размену људи и роба. Ђоковић је истакао да осим оснаживања локалних трговачких и привредних капацитета и повећавања функционалности живота грађана, ово јача администрацију Војводине, коришћењем искустава Мађарске, што допсриноси да Војводина што квалитетеније искористи претприступне ресурсе.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је да ће овај пројекат, за нешто више од годину дана када буде готов, омогућити да се оствари деценијски сан становника овог подручја, с обе стране границе.

 „После двадесет година коначно су створене претпоставке да се између Кубекхазе и Рабе отвори стални гранични прелаз, у склопу ИПА програма и стратешких пројеката између Србије и Мађарске. Отварање новог граничног прелаза увек релаксира саобраћај, а с друге стране овде се ради о веома значајном пројекту за северни део Баната, који памти много лепше дане него што их данас доживљава. Тамо где се развија гранични прелаз, где се развија инфраструктура, имамо шансу да се ревитализују и све остале друштвене функције. Овом делу Баната то је неопходно“, нагласио је председник Пастор.

Он је оценио да је овај пројекат евидентан доказ развоја АП Војводине и истакао да је Војводина увек улагала напоре како би се развојне амбиције покрајине укрстиле са резвојним амбицијама наших суседа, јер је то заједничка потреба два народа.

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, истакао је да да су финансијска средства из европских фондова, намењена пројектима за инфраструктурно повезивање Србије са земљама региона, подстицај како за домаћу привреду, тако и за јачање политичких и економских односа у региону.

Државни секретар за саобрађај Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Имре Керн истакао је пуну подршку овог министарства досадашњој али и даљој реализацији овог пројекта, као и многих других који се реализују у оквиру сарадње Мађарске и Србије.

Директор Завода за урбанизам Војводине Предраг Кнежевић нагласио је посвећеност и добру сарадњу свих партнера у овом пројекту и навео да би по плану он требало да буде завршен до септембра месеца 2019. године.

На конферецији су учествовали и представници мађарског Министарства за спољну политику и трговину, мађарске Националне агенције за инфраструктуру, Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и Општине Нови Кнежевац.