Потпредседник Иван Ђоковић примио делегацију града Нингбо кинеске Покрајине Џеђанг

 

Нови Сад, 4. септембар 2017 – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, примио је данас делегацију градске управе града Нингбо, кинеске Покрајине Џеђанг.

Делегација борави у посети Републици Србији, са циљем упознавања са представницима релевантних институција, како би се изнашли модели унапређења и продубљивања сарадње у области пољопривреде, агроиндустрије, привреде, са посебним фокусом на њену растућу грану – туризам, потом на увоз и извоз, научно-технолошки развој, иновације, културу и обичаје.

У оквиру посете Покрајинској влади и Новом саду, делегација града Нингбо жели да размени информације, идеје и очекивања, те примере добре праксе у поменутим областима, учествује у унапређењу постојеће сарадње и у креирању модела будуће сарадње две покрајине у на реализацији пројекта ,,Појас и пут”, новог „пута свиле“, глобалних размера.

Потпредседник Иван Ђоковић је овом приликом истакао да је поред изузетне политичке сарадње која је успостављена између НР Кине и Републике Србије, веома важан и лични аспект, тачније пријатељство између председника двеју држава, те да је са Удружењем кинеских привредника Војводине, које сачињавају превасходно привредници из покрајине Џеђанг, успостављена изузетна сарадња на свим нивоима.
,,Поред чињенице да су наше покрајине заправо пољопривредне регије, сигурно је да постоји простор како за пољопривредну, тако и за научну и технолошку сарадњу, надградњу и размену. Поред тога, имамо инвестиционе потенцијале на нивоу индустрије и слободан бесцарински режим са Руском Федерацијом, што би омогућило кинеским инвеститорима да пресељењем производње у Србију умање трошкове, те да иступе ка руском тржишту без царинских баријера. Такође, можемо да понудимо мноштво туристичких производа који су по укусу кинеског туристе, поготово оних производа које нуди Војводина“, рекао је Ђоковић.

Он је поменуо и велик значај престижне титуле Града Новог Сада, као Европске престонице културе 2021. године, што јесте нови квалитет за све пријатељске градове, укључујући и град Нингбо. ,,Сам пројекат ,,Један појас, један пут“ садржи и културну димензију, која представља промоцију трећег стуба културе наше цивилизације“.  

Потпредседник политичког савета локалне самоуправе града Нингбо, Покрајине Џеђанг, НР Кина, Ју Веинијан (Yu Weinian), на челу делегације, истакао је данас да постоји простор да се унапреде односи двеју покрајина на пољу привреде и туризма, посебно на релацији два града, који су већ остварили изузетну сарадњу. Веинијан је указао и на велик међународни значај инвестиционог и трговачког сајма ,,China-Ceec Investment and Trade Fair“, који промовише сарадњу НР Кине и земаља централне и источне Европе, који се сваке године организује управо у граду Нингбо, као и на значај заједничких активности у оквиру индустријског парка ,,Ningbo – CEEC Trade Logistic Park“, а у циљу побољшања трговинске сарадње и унапређења међусобне комуникације.