Наставак добре сарадње Војводине и италијанске регије Ломбардија

Нови Сад, 10. мај 2021. – Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић одржали су данас видео-конференцију са представницима италијанске регије Ломбардија, на којој се разговарало о оснаживању сарадње двеју регија и реализацији Меморандума о сарадњи потписаног између Ломбардије и Војводине, са акцентом на туристичком сектору.

Секретар Софић и подсекретар за међународне односе Владе Ломбардије Алан Кристијан Рици сагласили су се да је сарадња у области туризма од изузетног заначаја за подстицање привредног опоравка у Европи с обзиром на то да је то грана привреде која је снажно погођена кризом изазваном пандемијом вируса ковид 19.

,,Као што знате, односи између Републике Србије и Републике Италије су одлични, политички контакти су чести, а наше две земље су успоставиле стратешко партнерство. Стога данас очекујемо покретање конкретних акционих корака ради остваривања дуготрајних веза између кровне туристичке организације „Експлора“ из Ломбардије и Туристичке организације Војводине, те јасне планове за реализацију бројних заједничких активности које ће нашу сарадњу у области туризма подићи на виши ниво”, поручио је Софић.

Он је том приликом истакао да су обострана очекивања регионалне и билатералне сарадње између двеју регија изузетно висока и указао на чињеницу да Ломбардија представља снажан светски индустријски центар и дом десетинама милиона становника из свих крајева света.

,,С тим у вези, већ за среду смо заказали сличан догађај на којем ћемо умрежити наше партнере из кластера мобилности, тачније ауто-индустрије”, најавио је Софић.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић је истакао да број домаћих туриста у односну на претходни период у Србији не опада, али да као и код других, има потешкоћа са привлачењем страних туриста због новонастале ситуације, те да је данашња конференција изузетна прилика да се види како развијене европске регије решавају овај проблем.

Такође, током конференције су представници Туристичке агенције Војводине, као и кровне италијанске Туристичке организације “Експлора” презентовали културне и туристичке потенцијале двеју регија.