Споразум Секретаријата и Serbia Fashion Week-a – јединствен спој креативне индустрије и старих и уметничких заната

Нови Сад, 28. октобар 2021. – У Тржном центру ,,Променада”, вечерас је уприличена свечаност поводом потписивања Споразума о сарадњи између „Serbia Fashion Week“-а и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Овим Споразумом се прецизира и отпочиње сарадња ове еминентне модне организације и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, а која се односи на промоцију ознаке квалитета производа и услуга „Најбоље из Војводине“ у оквиру недеље моде у Србији и једном годишње у оквиру њихових ревија и у иностранству.

Од наредне године, носиоци ознаке квалитета производа и услуга „Најбоље из Војводине“ једном годишње ће имати промоцију на фестивалу „Serbia Fashion Week”, а једном годишње носиоци ознаке посредством овог фестивала биће представљени у иностранству, захваљујући 34 међународна уговора које Национална недеља моде има у 29 земаља света.

Потписници споразума су покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, а испред Националне недеље моде Србије, еминентна модна дизајнерка Светлана Хорват.

У току вечерашње свечаности и практично је приказана узајамна повезаност креативних индустрија, односно моде, и старих и уметничких заната.

,,Наша ознака квалитета Најбоље из Војводине подразумева и квалитет производа, услуга, али и саму посећеност манифестација. Идеја јесте да најмање једном годишње распишемо тај конкурс, да сваке године контролишемо ко испуњава услове, мада се ознака додељује на три године. Ако туриста макар један производ са овом престижном ознаком купи у току посете Војводини, знаћемо да смо постигли успех. Циљ нам је да покажемо сву шароликост и квалитет с којим Војводина располаже”, рекао је Иванишевић.

На постаментима су представљени и ручни радови Удружења „Стапарска Ружа“, са својим препознатљивим мотивом руже у ћилимском ткању, као и уникатне ташне, производ сарадње овог удружења са сарачком радионицом ,,Ђуран” из Сомбора.

Ове вечери представљене су ташне и обућа познатог новосадског модног бренда – Александар Брачер.

Након свечаног потписивања уговора посетиоци су имали прилику да виде моделе Сузане Перић, Марије Шабић, Бате Спасојевића, Александра Брачера, као и Наташе Перковски Аџић.

Данас су се представили и производи занатске радње ,,Бомбоница“ породице Миливојев из Чуруга, која више од 120 година по старим рецептима, ручно израђује бомбоне.