Потпредседник Ђоковић: Успешно пословање војвођанских винарија део резултата унапређења капацитета винске привреде кроз подстицајне програме

 

потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић (десно) и председник Удружења произвођача грожђа и вина са ознаком географског порекла „Срем – Фрушка гора“ Гордан Башић

Нови Сад, 13. јун 2019. – На данашњој конференцији за медије поводом усвојеног Елабората о производњи вина са географским пореклом ,,Сремски рејон”/ ,,Срем”, истакнут је значај завршетка процедуре заштите географског порекла вина из сремског виноградарског рејона.

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, се обратио на самом почетку, с обзиром да је Секретаријат препознао важност овог документа и саме процедуре, те пружио подршку.

Елаборат је израдило Удружење произвођача грожђа и вина са ознаком географског порекла „Срем – Фрушка гора“, са циљем да заштити географско порекло вина овог поднебља. Тим поводом присутнима се обратио председник Удуржења, Гордан Башић, са сарадницима из Удружења. Овај документ је објављен на званичној интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Удружење броји 38 чланова, док је у самом документу представљено 34 винарије, односно 147 етикета, који ће од наредне бербе моћи да понеусу ознаку географског порекла. Наредне семице, очекује се приступање још шест винарија.

,,Добијање ознаке географског порекла има изузетан значај на саме чланице, учеснике овог опсежног подухвата, то је административна потрвда квалитета и заслужују да понесу име поднебља ком припадају. Ово је потврда да те винарије својим капацитетима, сортама и квалитетом вина, заслужују да држава стане иза њих, како би постале препознатљиве у ширем винском свету“, рекао је потпредседник Ђоковић.

Он је додао да Покрајински секретаријат за привреду и туризам већ две године за редом, уз Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, помаже војвођанске винаре да подигну капацитете у производњи, дегустацији, као и њихове смештајне капацитете.

,,Уз ентузијазам и подршку војвођанских винара, за кратко време смо успели да унапредимо капацитет винске привреде. Постали смо препознатљива винска регија, са међународним ауторитетом, што потврђују златни и сребрни декантери на иностраним такмичењима. Амбиција нам је да се дође и до кластерске производње винских производа, што потврђује и најава производње кластерског пенушавца од стране свих чланица Удружења Срем – Фрушка гора, а уз помоћ опреме коју обезбеђује Секретаријат. На овај начин ће чланице заједно да производе и пакују овај нови престижан производ“, додао је Ђоковић.

Организатори истичу да су на овај начин успели да докажу узрочно-последичну везу између специфичности географског поднебља, традиције знања и квалитета грожђа и вина које од њега настаје. Усвајање Елaбората је велико признање винарима из Срема, а велики је помак и за саме конзументе, који могу имати поверење у ова вина, што засигурно јесте корак даље у представљању и промоцији сремског винског рејона, који је уједно и све познатија туристичка дестинација.

Удружење „Срем – Фрушка гора“се ове године одважило да начини још један корак и изради Елаборат за апелацију ,,Фрушкогорско виногорје” / ,,Фрушка гора”.

Данашњи прес је симболично одржан на дан отварања 16. по реду Међународног фестивала вина ,,Интерфест“, на ком учествује преко стотину винарија које излажу своје производе на новосадском Тргу слободе до суботе, 15. јуна 2019. године.