Poseta pokrajinskog sekretara dr Nenada Ivaniševića i direktorice TOS-a Marije Labović opštini Kula: više ulaganja u turizam opštine

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, i direktorica Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, posetili su opštinu Kula gde su se najpre sastali i razgovarali sa predsednikom opštine, Damjanom Miljanićem, u Opštinskoj upravi, a potom posetiti srednju školu ,,Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu koja ima poseban, turistički smer.

Ivanišević i Labovićeva su u srednjoj školi u Ruskom Krsturu, koja se sastoji iz tri celine, osnovne škole, srednje škole i doma za učenike, saznali sve o radu i nastavnom programu u okviru dva smera – opšti smer, kao i veoma važan smer za turističko – hotelijerskog tehničara.

Ova škola obrazuje oko 250 učenika, pri čemu se na gimnazijskom smeru odvija dvojezična nastava, na srpskom i rusinskom jeziku, što čini ovu školu jedinstvenom. Pored toga, ova obrazovna ustanova raspolaže sa domom za učenike, kuhinjom, fiskulturnom salom, sportskim terenima, bibliotekom i dobro opremljenim kabinetima za održavanje nastave.

Prema rečima pokrajinskog sekretara Ivaniševića, veoma je važno promovisati stručne smerove, poput turističkog smera u školi ,,Petro Kuzmjak“, s obzirom da je neophodno graditi kapacitete i bazu stručnjaka i kvalifikovane radne snage za određene poslovne profile, a posebno u okviru oblasti turizma, gde je neophodno još više raditi na unapređenju uslova rada, ali i na promovisanju postojećih i otvaranju novih stručnih smerova u obrazovnom sistemu naše zemlje.

,,Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u Zapadnobački okrug uložio preko 30 miliona dinara, ukupno preko 7 miliona dinara u Kulu, u prethodnom periodu. U toku je izrada strategije razvoja turizma, tako da je ideja da sa predsednikom opštine Kula sagledamo gde bi to želeli da bude turizam u ovoj opštini u narednih pet godina. Pored svih kapaciteta, u Kuli su veoma zastupljeni verski i kulturološki turizam, kao važni vidovi turizma u koje usmeravamo značajna sredstva“, rekao je Ivanišević.

Predsednik opštine Kula je istakao da su mnogobrojni projekti u toku, kao i da se turistički kapaciteti proširuju na teritoriji ove opštine. Miljanić je dodao da je Ruski Krstur mesto u kom je veoma zastupljen verski turizam, što i jeste jedna od pretpostavki za veće ulaganje u turizam.

Marija Labović je ovom prilikom rekla da se u toku današnje posete razgovaralo o važnosti uvezivanja lokaliteta, te da je važno, kako za ovu destinaciju, tako i za druge, kreirati kvalitetan i sadržajan dan boravka i na taj način privući turiste. Labovićeva je dodala da će Turistička organizacija Srbije pružiti podršku i pomoć TO Kula i ostalim turističkim organizacijama, kako bi što kvalitetnije predstavili svoje kapacitete.

Delegacija je posetila crkvu Vodica kod Ruskog Krstura koje je svetište koje posećuju mnogi hodočasnici grkokatoličke ali i drugih ispovesti.

Učesnici današnje posete bili su i pomoćnik pokrajinskog sekretara, Milan Jarić, kao i predstavnici opštine Kula i Turističke organizacije Kula koji su korisnici sredstava Sekretarijata za promotivne aktivnosti turističkih potencijala ove opštine.