Заменик Павле Почуч о системском решавању проблема унутар ИКТ сектора на Конференцији европског пројекта ,,Дизајнирај свој посао“

Обраћање заменика покрајинског секретара, мр Павла Почуча

Нови Сад, 05.фебруар 2018. – Данас је у Великој сали Скупштине АП Војводине одржана завршна конференција европског пројекта ,,Дизајнирајте свој посао“, а у оквиру програма ,,ERASMUS +“. Назив конференције је ,,Одговор на недостатак квалификованих ИТ радника у Југоисточној Европи”, у организацији Центра за омладински и друштвени развој ,,RES POLIS“, суорганизатора Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, уз подршку Министарства за омладину и спорт Републике Србије и Националне службе за запошљавање.

Циљ самог Пројекта је настојање да се пронађу одржива и системска решења за повећање запослености, посебно међу младима, кроз сарадњу и укључивање актера из свих сектора друштва, релевантних институција доносиоца одлука и универзитета.

Овим се ствара нови приступ кроз нове краткорочне и једноставније наставне ИКТ програме, који се могу систематски користити за економско и образовно оснаживање незапослених и људи са мањим могућностима. Истовремено, ови програми могу систематично повећавати дигиталне компетенције и могућности за учење током целог живота целој популацији циљане земље.

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Павле Почуч, приликом свог обраћања је истакао да проблем, али и велика прилика, лежи у ИКТ сектору, сектору са сталним растом и потребом за радном снагом у којој оскудевамо.

,,С једне стране имамо велики број незапослених који траже посао, те у недостатку истог мигрирају у друге развијене земље, док са друге имамо растући ИКТ сектор у потрази за квалификованом радном снагом снагу. Потребан је заиста мали корак да све ове таленте и достигнућа претворимо у преко потребну базу ИТ струцњака од инжењера рацунарства и програмирања до уметника који владају дигиталним алатима. ИКТ сектор је грана привреде која се најбрже развија у односу на друге гране и која константно бележи добре резултате“, рекао је Почуч и навео податке који иду у прилог овој тврдњи.

,,Укупни пословни приходи ИКТ сектора у Србији су премашили 4 милијарде евра у 2017. години, при чему је извоз услуга у овом сектору прошле године порастао за чак 22 одсто, односно око 900 милиона долара.  Раст трговинског салда ИКТ услуга је скоро 25 одсто и за очекивати је да та стопа расте, а самим тим се и да се испуне очекивања да до 2020. године извоз ИКТ услуга достигне 1,5 милијарди евра“, навео је Почуч.

Заменик Почуч је додао да су Влада Републике Србије, Покрајинска влада и локалне саоуправе, у складу са уоченим проблемима повећали уписне квоте на ИТ смеровима факултета за више од 20 одсто, потом је покренута изградња иновационе инфраструктуре у Новом Саду, Нишу, Београду, и другим градовима, уведена је информатика као обавезан предмет од петог разреда основне сколе, а у току су пилот пројекти и интензивне обуке и курсеви преквалификацију у ИТ сектору широм Србије.

На конференцији су представљена решења за премошћавање јаза у вештинама у ИКТ сектору и представљени примери добре праксе у Југоисточној Европи, а кроз пет сесија, пленарних расправа, тематских округлих столова и радионица.

Обраћање члана Градског већа за привреду Града Новог Сада, Милорада Радојевића