Beskamatni krediti za razvoj turizma Razvojnog fonda Vojvodine u 2022. godini pomoću sredstava Sekretarijata

Sporazum između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Razvojnog fonda AP Vojvodine, kojim Sekretarijat subvencioniše troškove naknade za obradu kreditnog zahteva i kamate po konkursima u oblasti turizma Fonda, poptisan je danas u Pokrajinskoj vladi.

Troškovi koje subvencioniše Sekretarijat u iznosu od 3 miliona dinara vezani su za dugoročne kredite za razvoj turizma i, posebno, seoskog turizma, koje raspisuje Razvojni fond Vojvodine u 2022. godini, u cilju povećanja nivoa opremljenosti turističkih kapaciteta.

Sporazum su potpisali pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević i direktor Fonda Goran Savić.

,,Nastavljamo saradnju sa Razvojnim fondom Vojvodine u interesu korisnika sredstava i kredita Fonda. Ovo nije jedini sporazum koji imamo sa Fondom. Podsetiću i na sporazum o rodno senzitivnom kreditiranju gde smo definisali kamate u različitim iznosima za vlasnice turističkih potencijala, kako bi se što više ekonomski osnažile. Ono što će uslediti jeste potpisivanje sporazuma sa Garancijskim fondom, sa Turističkom organizacijom Vojvodine, kao i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje“, rekao je Ivanišević, dodavši da je sama ideja udruživanja sredstava i kapaciteta nastavak smanjenja stope nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine, te jasno opredeljenje budžeta Sekretarijata ka krajnjim korisnicima.

Direktor RFV je istakao da se ova kreditna linija u saradnji sa sekretarijatom sprovodi već dugi niz godina veoma uspešno, te da je doprinela povećanju i unapređenju turističkih potencijala na teritoriji AP Vojvodine.

,,Naglasio bih da je ova kreditna linija beskamatna, a da su konkursi otvoreni do kraja 2022. godine. Finansiranje se vrši za izgradnju kapaciteta i objekata koji služe u svrhu turizma i ugostiteljstva, za razvoj ruralnog, verskog, sportsko – rekreativnog i drugih vidova turizma, te za podizanje nivoa seoskih domaćinstava. Period otplate kredita jeste sedam godina uz 24 meseca grejs perioda i kamatnom stopom od 1 do 3 procenta, koju u potpunosti subvencioniše Sekretarijat koji pokriva i troškove naknade kredita“, rekao je Savić.

Korisnici ovih kredita kod fonda mogu biti pravna lica i preduzetnici, odnosno mikro, mala i srednja pravna lica i mogu konkurisati na iznose od 300.000 do 20 miliona dinara po subvenciji, uz sopstveno učešće od 20 odsto ukupne vrednosti projekta. Pored toga, konkursom namenjenom fizičkim licima, nosiocima komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji AP Vojvodine sa aktivnim statusom, predviđena su sredstva u iznosu od 300.000 do 10 miliona dinara po subvenciji, sa istovetnim uslovima kao i za pravna lica.

Ovo zajedničko udruživanje sredstava Sekretarijata i Fonda, a u okviru kreditnih linija Fonda, stvara uslove za povećanje kvaliteta i proširenje ponude u pružanju turističkih usluga, podiže stepen konkurentnosti i utiče na smanjenje stope nezaposlenosti povećanim radnim angažmanom u okviru turističkih delatnosti. Pored izgradnje, adaptacije i opremanja turističkih objekata, smeštajnih i uslužnih kapaciteta, krediti obuhvataju i sportsko – rekreativne i rehabilitacione objekte, seoska domaćinstva, plutajuće objekte, prevozna sredstva, a sve u funkciji turizma, kao i izradu suvenira.

Potpisivanju su prisustvovali i podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Slavoljub Arsenijević, i šef odeljenja Sektora za analizu tržišta, razvoj kreditnih linija i marketing, Staniša Stanišić.