Потпредседник Ђоковић на пријему делегације Универзитета у Шенџену, Гуангдунг, у Пословном инкубатору Нови Сад

 

Нови Сад, 9. децембар 2019. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић састао се данас са делегацијом Универзитета у Шенџену, Покрајина Гуангдунг, НР Кина, коју предводи ректор Ли Кингкуан. Делегација борави у АП Војводини и граду Новом Саду, на позив Универзитета у Новом Саду.

Учесници данашњег сусрета, уприличеном у Пословном инкубатору Нови Сад, дискутовали су о темама од обостраног интереса, превасходно о размени искустава у домену привреде и науке, те о умрежавању универзитета у Новом Саду и Шенџену, посебно у погледу постдипломских студија, докторских студија и програма, научноистраживачких пројеката и размене студената. Делегација из НР Кине је претходно обишла Универзитет у Новом Саду и више факултета.

Чињеница да је град Шенџен у свету познат и као град небодера, који је за свега четрдесет година од рибарског насеља прерастао у економски и технолошки центар како у Покрајини Гуангдунг, тако и у целој Кини, са преко 12 милиона становника, исказао интересовање да се на универзитетском и научном нивоу повеже са Универзитетом у Новом Саду, стратешки је корак ка ефикаснијој и целисходнијој сарадњи у будућности.

Потпредседник Ђоковић је истакао да је посета високе делегације Универзитета у Шенџену веома значајна, посебно са аспекта да је тај град у Гуангдунгу, сестринској покрајини АП Војводине.

,,Шенџен је један од водећих технолошко-иновационих центара у Кини, у ком је седиште и чувене компаније „Huawei“, а у граду Дунгуану налази се и „Huawei R&D Campus“, изграђен по принципу европских научно-технолошких тематских кампуса, инспирисан културно-историјским обележјима Европе, који је намењен стручном особљу за истраживање и развој НР Кине. Делегација са Универзитета тог града је веома заинтересована за сарадњу на постдипломским и докторским студијама, као и за размену постипломаца, што би заиста могло да оплемени АП Војводину и њене кадрове у академском смислу“, рекао је Ђоковић подсетивши присутне на чињеницу да су Гуангдунг и Војводина сестре покрајине, те да су потписани споразуми о сарадњи на многим пољима.

Ђоковић је додао да је у припреми и отварање канцеларије АП Војводине у граду Гуангџоу, у Покрајини Гуангдунг, што ће умногоме унапредити и убрзати постојећу сарадњу двеју покрајина.