Пословни сусрети привредника из АП Војводине и Турске у Новом Саду

Нови Сад, 23. октобар 2015.Делегација привредника из Турске, посетила је данас Покрајинску владу и Скупштину АП Војводине, где су их домаћини упознали са привредним потенцијалима наше покрајине. У циљу остваривања директних пословних партнерстава, у Скупштини АП Војводине уприличени су и Б2Б сусрети привредника из Турске и Војводине. Пословно умрежавање привредника организовало је Удружење привредника SITA (Serbian International Trade Association), уз подршку Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине и Привредне коморе Војводине. Представници домаћих компанија имали су прилику да у току данашњег пословног сусрета са представницима 10 компанија из Турске, представе своју пословну политику, производни програм, као и понуду за заједничко улагање и наступ на међународном тржишту. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин се овим поводом обратио привредницима из Турске, окупљеним у асоцијацији индустријалаца и бизнисмена Турске –Тускон, која броји више од 200 хиљада чланова.

 

Васин је привредницима из компанија које послују у секторима текстила, грађевине, електронике и трговине, а који су исказали интересовање за пословну сарадњу са војвођанским предузетницима, представио демографске и географске потенцијале и предности, као и економска кретања и привредне потенцијале северне српске покрајине, у циљу приближавања регије потенцијалним турским инвеститорима.

,,Данас је значајан дан за војвођанску привреду, јер је у посети делегација турских привредника, коју чине власници компанија, заинтересовани за сарадњу са Србијом, односно Војводином. Након пријема у Покрајинској влади, турски привредници имају прилику да се пословно умрежавају и упознају са привредницима из АП Војводине на пословним сусретима уприличеним у Скупштини АПВ. Сви економски показатељи иду у прилог чињеници да потенцијали за сарадњу постоје. Данашњи пословни сусрет је почетак нових видова сарадње и унапређења постојеће, у областима агробизниса, информационо-комуникационих технологија, грађевинарства, енергетске ефикасности и индустрије“, рекао је Васин.

Миливој Вребалов је нагласио да су врата Скупштине Војводине увек широм отворена за разговоре о бољитку и изразио очекивање да ће данашњи сусрети омогућити још бољу привредну сарадњу Турске и Војводине и повећати садашњи ниво улагања на обострану корист, јер за то поред исказане добре воље и узајамног поверења, постоје и добри услови и добри потенцијали које треба искористити.

,,Скупштина АП Војводине је увек спремна да подржи активности које имају за циљ успостављање, неговање и унапређење сарадње, међусобног уважавања и просперитета свих наших грађанки и грађана. Од 2009. године, када је потписан Споразум о слободној трговини између Србије и Турске, бележимо сталан раст размене добара и услуга, а данас смо у позицији да то додатно ојачамо. Наша заједничка карактеристика је инат, што у преводу заправо значи чврсто верујем. Верујем да ће данашњи пословни форум донети пуно нових ортаклука и да ће обезбедити још бољу сарадњу Турске са Војводином“, рекао потпредседник војвођанске Скупштине.

Он је оценио да је 830 милиона долара колико је износила прошлогодишња робна размена између две државе добар показатељ, али је и нагласио да је садашњи ниво турских инвестиција у нашој држави далеко испод нивоа улагања те земље у државама региона и реалних могућности. Вребалов је због тога позвао привреднике из Турске да искористе погодности привредних потенцијала у Војводини и Србији и подигну ниво инвестиција на ниво који имају у региону.

Представник ПКВ Марко Цигић је истакао да данашњи пословни сусрет привредника из Турске и АП Војводине има за циљ успостављање боље сарадње, с обзиром на чињеницу да је Турска важан партнер Србијe.

,,Најзначајнији вид привредне сарадње је спољно-трговинско пословање, односно робна размена, која је од 2010. у значајном порасту, а већ је у 2014. години износила укупно 165 милиона евра. Очекујемо да са турским привредницима успоставимо такве облике сарадње који ће резултирати инвестиционим улагањима у покрајину, јер су преко потребна за њен развој, посебно за отварање нових радних места“, рекао је Цигић, нагласивши да се наредне године очекује повећање обима привредне сарадње за око 200 милиона евра, што истиче да се акценат привредника ставља на енергетски сектор, прехрамбено-пољопривредни, металски и сектор грађевинарства.

Турске компаније показују велико интересовање за српску привреду од 2009. године, када је потписан споразум о слободној трговини између Србије и Турске, чиме је отворен пут за унапређење економске климе, сарадње, трговине и инвестиција између две земље.