Манифестација ,,Залазак у свитање“: Ново Милошево у знаку Душка Попова и Ранка Жеравице

 

Ново Милошево, 8. септембар 2018. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, боравио је данас у посети Општини Ново Милошево и том приликом посетио Музеј ,,Жеравица“ у коме се одржава пети годишњи времеплов под називом ,,Залазак у свитање“.

,,Овде, на свега стотинак метара простора, ова општина и ова месна заједница је изнедрила два велика човека: Душка Попова и Ранка Жеравицу. Сведоци смо да, поред овако богатог музеја који својим експонатима призива и конкурентношћу надмашује неке светске изложбе овог типа и светске музеје, имамо и Ранка Жеравицу као великог кошаркашког стручњака познатог и препознатог у целом свету, али, и Душка Попова који је одлучио ток Другог светског рата. И једнако поштовања како према њима и њиховим делима и њиховом лику треба да имамо и према њиховим потомцима и људима који, управо овде, ово чувају, који су ово конзервирали, сачували од заборава, који евоцирају успомену на те велике људе, али, истовремено, стварају једну причу која треба да буде лајт мотив будућим генерацијама како треба да граде своју личност и како треба да проносимо славу и квалитет и ове земље, али и Војводине, ка свету и да наставимо ово трајно и незаборављено дело људи које овде данас поштујемо”, рекао је Ђоковић.     

Посетиоци су данас имали прилику да се упознају са некадашњем начину вршидбе жита и да уживају у јединственој изложби пољопривредних машина. Отворен музеј је такође посвећен двоструком тајном агенту, Душку Попову, али и Ранку Жеравици, југословенском и српском кошаркашком великану.