Иван Ђоковић на Мађарско-српском пословном форуму за коморе и предузећа у Сегедину

 

У организацији Мађарско-српске трговинске и индустријске коморе и Трговинско-индустријске коморе Мађарске, у Сегедину је данас одржан је Мађарско-српски пословни форум за коморе и предузећа, на коме је учествовао и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић.

Циљ Форума је представљање билатералних пословних прилика, као и могућности привредног повезивања и умрежавања предузетника, ради унапређења пословања и унапређења статуса предузетника на домаћем и страном тржишту.

Потпредседник Ђоковић је истакао да је неопходно наставити сарадњу како на институционалном, тако и на привредном и тржишном нивоу, како би микро, мала и средња предузећа и предузетници пружили једни другима логистичку и оперативну подршку приликом изласка на регионална и међународна тржишта. Према речима потпредседника Ђоковића, кључна је добра сарадња Србије и Мађарске, тачније две Владе, на којој и почива замајац сарадње и унапређење пословних односа и пословне политике.

„У домену малих и средњих предузећа можемо пронаћи нове моделе привредне сарадње, да тако подстакнемо извоз и спољнотрговинску размену“, изјавио је потпредседник Ђоковић.

Ђоковић сматра да је из привредног система Мађарске потребно преузети драгоцена знања из домена у којима предњаче, превасходно у области иновационих технологија. Заједничким радом и залагањем се може достићи циљ у виду стварања нове материјалне и економске вредности, што доноси мноштво бенефита за обе земље. Потпредседник Ђоковић је додао да треба у Мађарској да представимо богатство туристичких потенцијала АП Војводине и Србије, посебно мање експонираних лепота наше земље.

Амбасадори Републике Србије и Мађарске су предузетницима и представницима привредних и трговинских комора понудили подршку и помоћ и истакли да ће настојати да организују скупове и догађаје на којима ће окупљати привреднике и представнике коморског система, како би што ефикасније унапређивали привредну сарадњу две земље.

У оквиру форума уприличена је посета изложби ,,Мини експо“ на којој су излагали предузетници две земље, након чега су представљени и примери добре праксе АП Војводине и жупаније Чонград.