Иван Ђоковић: Велико интересовање за нове обуке у Едукативном центру Нови Сад и нови концепт предузетничних обука

 

Нови Сад, 18. април 2017. – У Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад, представљени су данас нови програми, тачније нов концепт обука које се у текућој години нуде заинтересованим полазницима. Поводом почетка нових обука, на конференцији за штампу присутнима су се обратили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић и директор Едукативног центра Ђурађ Милановић.

Поред нових и традиционалних обука, најављен је и нов приступ предузетништву, те је Едукативни центар, у сарадњи са ресорним Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам концептуализовао предузетничку обуку, где ће полазници за време тродневног курса спознати основе предузетништва, административну и правну регулативу, основе књиговодства и рачуноводства, у циљу одрживог пословања.

О значају овог образовног центра, јединственог у региону, као и о потребним профилима на савременом тржишту рада и у тренутним привредним околностима говорио је потпредседник Иван Ђоковић истакавши да је Секретаријат за привреду и туризам ресорно надлежан за Центар, а да су и саме професионалне преквалификације и доквалификације креиране на начин да обухвате што више занимања за којима постоји тражња на тржишту рада.

,,Секретаријат помаже Едукативни центар у финансијском смислу, али и у виду концептуализације заједничких, комбинованих програма. Кроз овогодишње подстицаје за самозапошљавање, заједно са Едукативним центром уводимо и предузетничке обуке. По први пут ове године, као један од критеријума за бодовање у оквиру подстицаја које Секретаријат расписује у области запошљавања, уважаваћемо сертификат и постигнуте резултате након евалуације којој полазници буду подвргнути на овом течају, како у Едукативном центру, тако и у сличним центрима и установама. Такође, један од кључних мотива за доделу субвенције биће и индивидуални разговори са сваким кандидатом, као и мишљење добијено од стручног тима Едукативног центра“, рекао је Ђоковић.

Од оснивања, циљ Едукативног центра јесте превенција дугорочне незапослености, пружање помоћи у стицању нових знања и вештина, као и подршка развоју предузетништва, те унапређење пословања и пословних процеса уз квалитетно улагање у обучавање и образовање заинтересованих лица.

Обуке су намењене превасходно незапосленим лицима, потом онима који имају посао, али им је неопходно усавршавање, у виду доквалификације и преквалификације, особама са инвалидитетом, као и маргинализованим социјалним категоријама на тржишту рада. Поред традиционалних, најављени су и нови течајеви попут обуке за знаковни језик, основне информатичке обуке и ,,Office 365″, те обуке за личног пратиоца.

,,Обуке које почињу данас су намењене незапосленим лицима и финансиране су од стране Покрајинске владе. Овим обукама ће око 600 лица стећи нова знања и вештине, преквалификовати и доквалификовати се, а надамо се да ће на лакши начин остварити радни ангажман“, рекао је директор Центра Ђурађ Милановић, додавши да се полазницима нуде и обуке за геронтонеговатеља, основни и напредни ниво енглеског и немачког језика, обуке за вариоце, руковаоце грађевинским машинама, обуке за маникир, педикир и за фризера. У току су обуке за куваре, кројаче и шиваче.