,,Дан Војводине“ у Горњој Радгони – место успешне промоције производа и богатства различитости Војводине

 

Традиционално обележавање „Дана Војводине“ уприличено је јуче у оквиру изложбеног простора Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, који десети пут учествује на 54. Међународном пољопривредно – прехрамбеном сајму АГРА у Горњој Радгони, која је на сајамској мапи Европе дефинисана као једна од најважнијих пољопривредних манифестација. Производе са ознаком квалитета „Најбоље из Војводине“, производе у поступку сертификације, као и производе са ознаком географског порекла, представило је 26 излагача са територије АП Војводине.

На самом отварању „Дана Војводине“, присутнима су се обратили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, као и председник Управе Помурског сајма Јанез Ерјавец.

Богатство културолошког и етничког миљеа, у најбољем издању су представили учесници пројекта ,,Богатство различитости“, путем гастрономске, занатске и фолклорне представке.

На питања да ли овакве сајамске манифестације отварају нове привредне могућности и унапређују ли пословну и пријатељску сарадњу на свим нивоима, те о сусретима са релевантним политичким чиниоцима, одговорио је потпредседник Ђоковић.

,,Примарни потенцијал који би требало да се обрађује, пласира на тржиште Европске уније, је значајнији и богатији на територији АП Војводине. Преко ове и сличних манифестација успоставља се значајнија сарадња са Републиком Словенијом, не само путем примарних производа, већ и нових технологија и искустава и европске праксе са којом су усклађени, како би их применили у Покрајини. Богатством различитости пробудили смо и носталгију за заједничким привредним активностима“, истакао је Ђоковић, додавши да су економски ефекти и контакти у потпуности оправдали учешће на овогодишњем Сајму.

Потпредседник Ђоковић је истога дана одржао сусрете са послаником Европског пармалента и председником Клуба пријатеља Србије у Европском парламенту Францом Боговичем, министром пољопривреде, шумарства и прехране у Влади Републике Словеније Дејаном Жиданом, као и са директором Помурског сајма Јанезом Ерјавецом.

,,Сусрети делегације Секретаријата и 26 предузећа са званичницима Републике Словеније, у великој мери су утицали на успостављање нових пословних односа и контаката. Видели смо нове тенденције у кретању пољопривредне производње и агроиндустрије, које ћемо покушати да пренесемо на Војводину. На овогодишњем сајму у Горњој Радгони, дошло је и до реализације конкретних пословних подухвата“, рекао је Ђоковић.

У току радне Републици Словенији, потпредседник Ђоковић је посетио и општину Љутомер, у Прлекији, у североисточном делу Републике Словеније, где је, као почасни гост, уручио пехаре за прва три освојена места у 6. трци касача на 2.100 метара. Том приликом је истакао значај коњичких спортова и коњарства, што представља још један аспект повезивања две државе и њихових региона.