Васин у Геронтолошком центру у Бачкој Паланци: Брига о људима мора бити изнад политике

Нови Сад, 21. септембар 2015. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин посетио је данас Геронтолошки центар у Бачкој Паланци, где је разговарао са директором др Миланом Бајићем и сарадницима о тренутним активностима, актуелностима, али и потребама овог центра.

Поред Републичке владе, Покрајинска влада већ дуги низ година помаже Геронтолошки центар Бачка Паланка путем разних програма из области запошљавања, подизања квалитета здравствене заштите и социјалног програма, као и енергетике. За активности и радове који ће се спроводити у наредна три месеца, Покрајинска влада је помогла Геронтолошки центар са износом од три милиона динара.

Говорећи о спровођењу и упућивању помоћи овом и сличним здравственим центрима од стране Покрајинске владе, Мирослав Васин је истакао да је сарадња између локалне самоуправе, покрајинских и републичких власти донела значајне резултате, јер је са сва три нивоа много уложено у ревитализацију Геронтолошког центра у Бачкој Паланци, као и многих здравствених центара широм Војводине.
,,Данашња посета Геронтолошком центру Бачка Паланка је израз подршке мрежи геронтолошких центара у Војводини, која је у односу на пређашње стање значајно ревиталиована. Данас постоји значајан број овако уређених геронтолошких центара који пружају комплетне и квалитетне услуге својим корисницима, старијим људима који у њима бораве. Ови центри су од негдашње позиције нужног смештаја за старије, прерасли у центре који им омогућавају комплетан угођај, са комфорним смештајем, културним дешавањима и додатним садржајима. Покрајинска влада је много уложила у развој геронтолошких ценатара, што евидентно даје резултате. Геронтолошки центар у Бачкој Паланци један је од примера те праксе, тачније успешног процеса ревитализације и успешног руководства. Хуманост, угодна средина за особе у трећем добу, основне су карактеристике које центар поседује, уз непрестану бригу и надзор. Веома је значајно и то што је Републичка влада препознала значај овог центра, те и сама уложила у његов рад. Брига о људима мора бити изнад политике, сучељавања, те се заједничким радом локалних, покрајинских и републичких власти могу постићи значајни и далекосежни резултати“, рекао је Васин.

Директор Геронтолошког центра Бачка Паланка др Милан Бајић је истакао да овај центар, основан 1991. године, тренутно има 104 корисника, смештених у домске капацитете. Поред тога, центар има и прихватну станицу, клуб за старе, службу помоћи у кући старима, као и службу помоћи и неге. У простору од око 3000 кватратних метара запослено је 39 лица, као и 6 лица на одређено време који воде послове и брину о корисницима, док је здравствена заштита организована на основу верификоване испуњености услова за пружање услуга примарне здравствене заштите.

До сада је спроведено мношто активности и радова на унапређењу пословања и архитектонских решења самог објекта, а директор Бајић је истакао да је Покрајинска влада ове године финансирала успостављање адекватне законске противпожарне заштите, потом унапређење енергетске ефикасности спуштањем плафона, као и набавку медицинске опреме и намештаја.