Potpredsednik Ivan Đoković: Komercijalizacija znanja, iskustava i resursa zamajac u oblasti preduzetništva

 

Novi Sad, 12. maj 2017. – Treći karlovački Sajam preduzetništva srednjoškolaca AP Vojvodine, svečano je otvoren danas u prostorijama Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije iz Sremskih Karlovaca, koja je i organizator ove manifestacije, a uz podršku Opštine Sremski Karlovci i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Ivan Đoković, otvorio je manifestaciju ukazavši na značaj popularizacije preduzetništva i modela ponašanja kod mladih u okviru ,,decenije preduzetništva“ koja je tek započela. 

,,Ovakve manifestacije su poželjne i ključne za razvoj preduzetništva. Povezivanje naučne misli i privrede jeste zamajac u oblasti preduzetništva, jer preduzetništvo ne predstavlja samo skup znanja i veština u cilju izlaska na tržište i stvaranje nove vrednosti, već predstavlja stil življenja. Novi kvalitet življenja na lokalnom nivou podrazumeva da su svi usmereni ka komercijalizaciji znanja, iskustava i resursa kojima raspolažemo“, rekao je potpredsednik Đoković, dodavši da su ovakve i slične manigfestacije neophodne kako bi se shvatilo da se jedino ispravnom upotrebom sopstvenih resursa i izlaskom na nova tržišta mogu obezbediti sredstva koja su uslov za dalji razvoj i prosperitet.

Sajam preduzetništva je takmičarskog karaktera i prilika je za učenike srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine da izlože svoja idejna rešenja ili gotov proizvod i da za njega kreiraju biznis plan, prezentaciju i izgled izložbenog prostora, dok će najbolji timovi biti nagrađeni. Istoga dana u Školi se organizuju i Dani otvorenih vrata, u okviru kojih će budući studenti imati priliku da se upoznaju sa studijskim programima i radom Visoke škole.

Takmičari se nadmeću u nekoliko kategorija i to u kategoriji najinovativniji proizvod, najeko dostignuće, najinventivniji biznis plan, najlepši štand i najbolji nastup. Za idejno rešenje proizvoda ili gotov proizvod koji osvoji prvu nagradu na Sajmu, NVO ,,HUB9” i Visoka škola će se potruditi da iznađu modele podrške i podsticaja, a kroz projektne konkurse.

Predsednik Opštine Nenad Milenković je naglasio da su Sremski Karlovci uvek predstavljali ključno mesto za slanje poruke u pogledu religije, kulture, te turizma i ugostiteljstva, stoga je današnji Sajam prilika da takmičari razmene ideje, pri čemu mladi ljudi stvaraju ideju o ličnoj autonomiji, brizi o porodici i zajednici u kojoj žive. Milenković je istakao da današnja poruka proizilazi iz ideje da u mladima preovladava pozitivna misao o preduzetništvu, što im pruža mogućnost za samoostvarenje i bolju budućnost.

Po rečima organizatora, jačanje preduzetničkog duha, kroz poslovanje malih i srednjih preduzeća, a kroz podsticaj i afirmaciju omladinskog preduzetništva i edukacije o značaju promocije sopstvene poslovne ideje, ključni je instrument u unapređenju privredne klime u AP Vojvodini.