Miroslav Vasin i Franc Bogovič o razmeni iskustava u oblasti ruralnog razvoja i evropskih fondova

Potredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, primio je delegaciju iz Slovenije, predstavnike evropskih institucija i organizacija iz oblasti privrede, poljoprivrede, obrade i odlaganja otpada, kao i komunalnih delatnosti. Vasin je sa članom Evropskog parlamenta, Francom Bogovičem o evropskim fondovima namenjenim ruralnom razvoju i mogućnostima koje se otvaraju razmenom iskustava i primeni primera dobre prakse Slovenije u AP Vojvodini.

Sastanku su prisustvovali i direktorica Agencije za regionalni razvoj AP Vojvodine Vera Čelić i zamenik direktora Srđan Vezmar.

Cilj posete delegacije iz Slovenije prevashodno jeste razmena iskustava u pogledu ruralnog razvoja i privrednog održivog razvoja, unapređenje saradnje i umrežavanje institucija i privrede, kao i razgovori o budućoj politici kohezivnih evropskih fondova.

Pozivajući se na sveobuhvatnu kvalitetnu saradnju AP Vojvodine sa Slovenijom, Miroslav Vasin je istakao da je poseta slovenačke delegacije veoma značajna za unapređenje saradnje i otvaranje mogućnosti za primenu dobre prakse realizacijom ključnih strateških, infrastrukturnih projekata po slovenačkom modelu.

,,Razmenom iskustava i mišljenja, kao i saradnjom u pogledu korišćenja sredstava Evropske unije namenjena ruralnom razvoju, nastojaćemo da unapredimo saradnju Slovenije i Srbije, odnosno AP Vojvodine. Dragoceno iskustvo zemalja članica bi trebalo primenjivati u praksi. Sada imamo pristup značajnijim evropskim fondovima nego što je to bio slučaj, naročito fondovima namenjenim poljoprivredi i ruranom razvoju. Razmenom iskustava sa zemljama koje su taj put prošle dobijamo i instrukcije kako da ta sredstava iskoristimo. Slovenija je zemlja čiji put sledimo, jer su uspeli da izjednače kvalitet života u gradu sa selom“, rekao je Vasin.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je dodao da AP Vojvodinu krasi posvećenost multietničnosti, jer na malom prostoru zajedno živi 26 nacionalnih zajednica, što i sama Evropa prepoznaje kao dragocenost. Unapređenje oblasti rodne ravnopravnosti i položaja Roma i Romkinja, kao i činjenica da je u Vojvodini realizovano preko 50 odsto ukupnih stranih investicija u Srbiji, ide u prilog činjenici da je AP Vojvodina evropska regija, koja teži ka usvajanju evropskih vrednosti, standarda i normativa. ,,I pored činjenice da je preko 80 odsto realizovanih prekograničnih projekata upravo iz Vojvodine, postoji bojazan da će nedostatak kadrova koji su stručni u pisanju kvalitetnih projekata usloviti manju iskorišćenost sredstava iz fondova. Iz navedenih razloga, iskustva zemalja članica u regionu su dragocena“.

Delegacija iz Slovenije je trenutno u poseti Srbiji gde sa predstavnicima razvojnih agencija i lokalnih samouprava razgovara o evropskim fondovima i prekograničnoj saradnji. Franc Bogovič je napomenuo da je ruralni razvoj kompleksna oblast, jer podrazumeva i agrarni sektor, kanalizaciju, odlaganje otpada, elektronske komunikacije, saobraćajnu infrastrukturu, kao i značajna ulaganja u mlade privrednike. ,,Stava smo da je razmena iskustava neophodna kako bi ideju Evropske unije razumelo što više ljudi, te da je kroz konkretne projekte i žive. Kada se dostigne visok nivo razumevanja može se u celosti shvatiti koncept zašto Evropska unija“, rekao je Bogovič.

Franc Bogovič će sa delegacijom Slovenije, nakon posete Podrinju, posetiti i lokalne samouprave u AP Vojvodini – Irig i Bački Petrovac.