Jačanje saradnje AP Vojvodine i nemačke pokrajine Baden-Virtemberg

Novi Sad, 15. maj 2017. – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković primili su danas delegaciju Odbora za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Parlamenta nemačke Savezne pokrajine Baden-Virtemberga, koja boravi u višednevnoj poseti AP Vojvodini.

Sekretar Radojević je u razgovoru istakao da je Nemačka bitan ekonomski partner Srbiji, te da postoji prostor za jačanje i razvoj saradnje na svim nivoima.

On je dodao da je u proteklih deset meseci intenzivirana saradnja između AP Vojvodine i nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, koja veoma dobro povezuje sektor privrede i poljoprivrede, što je dobar osnov za dalju saradnju.

Pored saradnje i razmene iskustava u segmentu primarne poljoprivredne proizvodnje, ali i prehrambene industrije, resorni sekretar Radojević, naglasio je da su dobrodošla iskustva Baden-Virtemberga u daljem promovisanju udruživanja poljoprivrednika, pre svega u zemljoradničke zadruge, prema mogućnostima koje daje naš novi Zakon o zadrugama.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao je da su nemačke investicije u samom vrhu u Vojvodini, te da je ulaganje od 1,2 milijarde evra omogućilo 12 hiljada radnih mesta u nemačkim kompanijama. Dodao je da je u spoljno-trgovinskoj razmeni ostvaren suficit između Nemačke i AP Vojvodine, te da je na republičkom nivou Nemačka naš drugi spoljno-trgovinski partner.

Parlamentarna delegacija iz Baden-Virtemberga, koju predvode Fridlinde Gur-Hirš, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i Martin Han, predsednik Odbora za ruralni razvoj i zaštitu potrošača, posetiće danas i 84. Međunarodni poljoprivredni sajam. Tokom boravka u AP Vojvodini obići će i nekoliko poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednih preduzeća, kako bi se upoznali sa potencijalima i proizvodnim resursima i sagledali mogućnosti uspostavljanja saradnje u tom sektoru.