Све успешнији Дани вина у Ривици: ,,Кад Сремци хоће и капије се ждребе“

 

Манифестација у Дому културе Ривица

Члан Организационог одбора манифестације и водитељ програма Горан Ерор

Ириг/Ривица, 2. март 2019. – У Дому културе у Ривици, Општина Ириг, протекле вечери је уприличено свечано отварање манифестације 18. ,,Дани вина“, коју је отворио председник Привредне коморе Војводине, Бошко Вучуревић. На отварању присутнима су се обратили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, др Вук Радојевић, председник општине Ириг, Стеван Казимировић, и председник МЗ Ривица, Славиша Смиљанић.

потпредседник Иван Ђоковић добитник Повеље почасног грађанина Ривице

Потпредседник Ђоковић, коме је уручена Повеља почасног грађанина Ривице, је истакао да је Ривица заслужила да добије ,,личну карту Војводине“ јер је ово мало место показало да представља незаобилазан део њеног идентитета, те да се Ривица са разлогом уписала на културну мапу Војводине и нечега што је у Војводини уткано.

,,Част и обавеза је носити атрибут грађанина Ривице. Све оне вредности које носи Ривица, укључујући и ову манифестацију, потврђују да је оно најграђанскије село у нашој земљи. Вино је магнет који привлачи не само новац, већ и нове људе који би требало да донесу и нова искуства. Намера нам је да још више средстава издвојимо за ову намену у наредном периоду и промовишемо, протежирамо и пропагирамо у међународном формату читав регион Фрушке горе, упознајући широк дипломатски, привредни и туристички аудиторијум са културним богатством које носи овај крај“, додао је Ђоковић.

Повеље почасног грађанина су уручене и др Вуку Радојевићу, Тодору Тоши Перићу предузетнику из Ирига, Сави Јовићу власнику винарије ,,Мачков подрум” и Мирославу Ковачевићу власнику винарије ,,Ковачевић”. Специјално признање је, поред произвођима вина, уручено и Радио-телевизији Војводине, за изузетан допринос унапређењу препознатљивости фрушкогорских одличја и винско-гастрономске културе и промовисању ове манифестације у Ривици.

др Вук Радојевић добитник Повеље почасног грађанина Ривице

Вук Радојевић је навео да овакве манифестације доприносе афирмацији производње вина, подизању нивоа винске културе, стога Покрајински секретаријат за пољопривреду финансира и помаже њихово одржавање, јер је то начин да очувамо традицију и негујемо обичаје.

,,Покрајински секретаријат за пољопривреду је први пут, пре две године, препознао потребу да субвенционише производњу вина, јер вино заиста јесте један од брендова Војводине. Заједно са винаријама уложено је око милион евра у нову опрему, а по први пут су од 2017. године издвајана средства за подизање нових засада винограда. Чврсто опредељење Покрајинске владе осликава се кроз куповину винског анализатора смештеног на Институту за виноградарство у Сремским Карловцима, достпуног свим винарима по изузетно приступачним условима, што значајно побољава квалитет вина и утиче на смањење трошкова производње“, рекао је др Радојевић, додавши да је у плану набавка мобилне пунионице која би била доступна свим винарима. 

Отварајући ову манифестацију, председник ПКВ-а, Бошко Вучуревић је подсетио на њен  привредни и туристички потенцијал, посебно са аспекта мапе европских винских регија чији је Војводина постала део. Вучуревић је додао да ПКВ улаже велике напоре да пружи адекватну помоћ произвођачима вина, како би се повећао квалитет производње и услуге, а мале средине претвориле у туристичке дестинације, те са стручним тимом Коморе организује неколико стручних студијских путовања, претежно у Мађарску.  

председник ПКВ Бошко Вучуревић свечано отворио 18. Дане вина у Ривици

,,Дани вина“ је туристичко привредна манифестација, такмичарског карактера која је временом постала највећа винска манифестација у Срему. Организатори истичу да је ове године чак 219 узорака вина достављено на оцену, а 12 врхунских енолога је дало свој суд. Преко 60 излагача довољан су показатељ да ова манифестација, која ове године слави пунолетство, је по свим релевантним параметрима у порасту, стога, последично, Ривица окупља све већи број знатижељних посетилаца, љубитеља аутохтоних вина и чари сремске гастрономије.

Свечаности су присуствовале и делегације из Републике Српске, Републике Северне Македоније, представници Покрајинске владе, локалних самоуправа, универзитета, као и почасни грађани Ривице, винари и произвођачи прехрамбених производа.