Потпредседник Ђоковић на СоЖе бизнис клубу у Новом Саду: Утицај макроекономских кретања на одрживи развој привредних грана

 

Панел дискусија „СоЖе бизнис клуб“ под називом „Економско окружење и перспективе за развој бизниса”, у организацији Сосијете женерал банке Србија, окупила је данас аналитичаре и економске стручњаке, који су отворили мноштво тема посвећених привредним и макроекономским кретањима и предвиђањима за наредни период, и са учесницима разговарали о инвестиционим могућностима и могућностима за развој бизниса у земљи. Ово је друга од три планиране панел дискусије на ову тему, при чему ће после Суботице и Новог Сада, трећа бити организована у Нишу.

О томе шта Покрајина издваја као специфичне подстицајне мере намењене привредницима, са посебним акцентом на област туризма, иновација и креативне индустрије, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, истакао је да се на индустријску политику и опсежније захвате у привреди не може утицати, али на нивоу микро и малих предузећа у АП Војводини могуће је издвојити додатна средства и установити програме и мере.

„Постојеће конкурсе Секретаријата ћемо модификовати и ускладити према потребама привреде, а уводимо и нове конкурсе за стартап предузећа, нове бизнисе, покретање креативне индустрије, као и нове конкурсе из области туризма. Данашњи скуп је веома значајан јер доносиоцима одлука, креативне стратегије и подстицајних мера пружа могућност да саслушају секторе привреде и банкарства, како би се у следећој буџетској години на адекватан начин у развојне потенцијале усмерила средства која су нам на располагању”, рекао је Ђоковић.

Потпредседник Покрајинске владе се осврнуо и на значајне економске статистичке показатеље, тачније да је удео АП Војводине у укупној спољно-трговинској размени Републике Србије око 28 одсто, у укупном извозу око 27 одсто, а у увозу 26 одсто, али и нагласио да управо ти показатељи не представљају прецизно ситуацију у северној покрајини, која је много боља него што се то статистички приказује. ,,Сусрети са домаћим и страним привредницима показују да је конкурентност Војводине као региона у порасту. Ниво тражње, поготово у погледу индустријских зона и туризма, је евидентан и те сфере је потребно даље развијати. Постоји велики простор за привредни развој кроз домен туризма, иновација и креативне индустрије“, истакао је Ђоковић, и додао да ће Секретаријат досадашњу створену нову вредност кроз ове области надградити и интелигентно искористити ресурсе који су на располагању, при чему је значајна подршка управо банкарског сектора. 

Говорници панела су били и председник УО Сосијете женерал Србија Горан Питић, извршни директор члан ИО Новосадског сајма Мирко Мајсторовић, директор пиваре Нови Сад, Хајнекен, представник Националне алијансе за локални и економски развој (НАЛЕД) Горан Поповић и шеф службе за макроекономска истраживања и анализе, Сосијете женерал Србија Драгослав Величковић.

,,СоЖе бизнис клуб“ организован у Новом Саду, један је у низу догађаја којим Сосијете женерал банка подстиче дијалог и умрежава се са представницима јавног, приватног и цивилног сектора како би се заједнички подстакли унапређење економског амбијента и одрживи развој.