Покрајински секретари Иванишевић и Софић са представницима Трговинског представништва Руске Федерације у Републици Србији

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Александар Софић, састали су се у Покрајинској влади са представницима Трговинског представништва Руске Федерације у Републици Србији. Трговински представник, Андреј Николајевич Хрипунов је са члановима Покрајинске владе овом приликом разговарао о могућностима сарадње на регионалном нивоу, постојећим споразумима, али и могућностима за успостављање нових видова сарадње, те проширивања опсега деловања у оквиру будуће сарадње.

Трговинско представништво Руске Федерације у Београду успостављено је 1940. године, и обавља континуиран рад у Србији већ пуних осам деценија.

Ова званична дипломатска установа у саставу система руских државних установа, послујућих у иностранству и у Србији, функционише под општим политичким руководством Амбасаде Руске Федерације, а на основу билатералног Међувладиног споразума о оснивању Трговинског представништва и представља трговинско – економске интересе Русије у Србији.

Аспекти сарадње о којима су учесници разговарали су превасходно међурегионални односи и билатерални споразуми, привреда, туризам, а кроз регионалне привредне сајамске манифестације од међурегионалног значаја, кроз нове приступе и концепте, потом сарадња у оквиру слободне трговинске зоне, стране инвестиције, инвестициони потенцијали, инвестициони подстицаји и инфраструктура.

Секретар Иванишевић је истакао важност успостављања заједничке сарадње превасходно војвођанске привреде и институција са Трговинским представништвом Руске Федерације, и позвао представнике да узму учешће на предстојећим сајмовима који су у плану да се одрже у 2022. години, превасходно на сајму предузетништва, а потом и туризма.

,,Потребно је информисати људе како је пословати у Русији, а трговинско представништво има добре и потпуне информације и знања која може да пренесе. Поред тога, потребно је установити постоји ли могућност да се сачини водич за пословање у Русији, како би се привредницима приближио тај концепт пословања, а на овај начин бисмо компанијама олакшали пут ка том тржишту, као вид конкретне помоћи привредницима на територији АП Војводине“, навео је секретар Иванишевић.

Секретар Софић је истакао да у оквиру Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу послује Развојна агенција Војводине чији је основни циљ промоција привредних друштава у Војводини као и да ради на привлачењу домаћих и страних инвестиција у АП Војводину, а што подразумева и наступ на међународним сајмовима, дотакавши се недавних наступа војвођанске привреде на сајмовима у Милану и Минхену. Софић је додао да би заједнички требало радити на концептуализацији наступа на сајамским манифестацијама у наредним годинама како би покрајински секретаријати имали могућност да поведу привреднике који би наступали и у Руској Федерацији.

Према речима Андреја Николајевича Хрипунова, приоритетни правац пословања Трговинског представништва јесте управо извозна понуда руских произвођача несировинског сектора привреде, док српске компаније уз подршку Трговинског представништва, имају могућност да успоставе сарадњу са руским привредницима, потенцијалним инвеститорима, као и потрошачима српске робе која се тражи на руском тржишту.