Иван Ђоковић: У пословне инкубаторе је потребно улагати јер су замајац привредног развоја региона

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић и подсекретар Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић, боравили су у Зрењанину и Суботици, у радној посети пословним инкубаторима, који уз новосадски чине оперативну целину која унапређује област предузетништва, подстиче и афирмише конкурентност и иновативност и кључан је фактор економског раста региона.

У оквиру делегације Покрајинске владе био је и директор Службе зa реaлизaцију прогрaмa рaзвојa АП Војводине Дејан Авдаловић, са сарадницама. Авдаловић је изнео став да је неопходно анализирати постојеће стање у сваком од инкубатора, те пружити адекватну подршку, како финансијску, тако и логистичку, како би они били одрживи и оперативни, кроз стратегију за наредну годину.

Потпредседник Ђоковић је представнике инкубатора упознао са подстицајним мерама, плановима и правцима, које Покрајински секретаријат за привреду планира за 2017. годину, са циљем да утврди шта је неопходно и шта недостаје инкубаторима како би били ефикаснији и примили више станара.

,,Ово је први пут да представници Покрајинске владе посећују пословне инкубаторе, из чега произилази чињеница да није довољно пажње поклоњено онима који крећу у нове привредне подухвате. Свеукупни проблеми у привреди су се пренели на инкубаторе, на микро, мала предузећа, а присутан је недостатак ликвидности и обртних средстава која су погодна за нове замајце у производњи. Недостатак едукација и ослањање на већа извозна тржишта такође представљају кључне проблеме. У наредном периоду ћемо настојати да будемо у сталној комуникацији са инкубаторима и ,,ослушкивати“ потребе људи, а издвојићемо и додатна средства да помогнемо како инкубаторима, тако и људима који су започели сопствени бизнис“, истакао је Ђоковић.

Пословни инкубатор Зрењанин основан је пре десет година са намером да подржи предузетнички процес предузећа која се баве информационим технологијама и подстиче њихову иновативност, како би се ниво успешности таквих компанија повећаo. Превасходно предузетници са одрживим ИТ пројектима могу да постану станари Пословног инкубатора Зрењанин, чији су оснивачи Град Зрењанин и ВИП Фонд.

У Суботици инкубатор обезбеђује додатне техничке, пословне и образовне услуге својим станарима, као и пословно окружење повољно за њихов раст и развој. Оснивачи су Град Суботица, ВИП Фонд, Висока техничка школа струковних студија (ВТШ), АТБ СЕВЕР и Регионална агенција за развој МСП. У свом производном и услужном сектору до сада је имао укупно 21 предузеће са око 50 запослених, док тренутно има укупно 17 станара.

Оснивањем пословних инкубатора на територији АП Војводине пружена је подршка развојном процесу микро, малих и средњих предузећа, при чему се подстиче упознавање нових предузетника са полазном предузетничком основом путем обука, консултација, размене искустава, знања и вештина. Кроз пословне инкубаторе подржан је процес привредног и друштвеног развоја региона и мотивисан је константан стабилан раст привреде и њених грана.