Покрајински секретар др Ненад Иванишевић члан делегације Покрајинске владе у Египту: Потписано Писмо о намерама између Гуверната Александрије и АП Војводине

Александрија, 23. мај 2021. – Председник Покрајинске владе Игор Мировић и гувернер Александрије Мухамед Тахер ел Шариф потписали су данас у Египту Писмо о намерама о успостављању институционалне сарадње између Гуверната Александрије и АП Војводине. Потписници су истакли да је овај документ изузетно важан јер ће бити основ за реализацију и промовисање институција и, посебно, привредне сарадње.

Акценат ће бити, како је истакнуто, на развоју трговине, пре свега у прехрамбеној индустрији, затим у области пољопривреде и коришћењу дигиталних технологија, саобраћаја, образовања, културе, туризма, као и у другим областима од обостраног интереса, у складу с међународним споразумима које су закључиле Република Србија и Арапска Република Египат.

Гувернат Александрија један је од највећих региона у Египту, а град Александрија један од најзначајнијих трговинских, туристичких и логистичких центара.

Потписивању Писма о намерама присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Арапској Републици Египат Југослав Вукадиновић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Дана 24. маја 2021. председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је у Александрији, у Арапској Републици Египат, потписивању Споразума о сарадњи између Привредне коморе Војводине и Привредне коморе Александрије.

Реч је о документу који ће допринети интензивнијем развоју сарадње и бољем повезивању привредника АП Војводине и Александрије.

Споразум су потписали председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и председник Привредне коморе Александрије Ахмед ел Вакил.

Секретар Иванишевић, члан делегације Покрајинске владе у Египту, присуствовао је састанку у Привредној комори Александрије где су представљени потенцијали АП Војводине.

Египат увози 12 милиона тона кукуруза годишње за потребе свог тржишта од 105 милиона људи. Привредни потенцијали су огромни имајући у виду обим размене Египта и Србије који је мањи од 100 милиона долара.

За уторак је најављен састанак делегације са министром за туризам и антиквитете, Kалидом ел Енанијем у Каиру.

У Каиру, 25. маја 2021. председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар туризма и антиквитета Арапске Републике Египат Калид ел Енани састали су се и разговарали о сарадњи у областима културе и туризма.

Састанку су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Арапској Републици Египат Југослав Вукадиновић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић.

Како је истакнуто на састанку, Србија и Египат су две земље са дугом традицијом пријатељства и сарадње у свим областима.

„Информисао сам министра Ел Енанија да је Србија постигла велики успех у борби против ковида и да у другу половину године улазимо са већим оптимизмом. Египат планира да у кратком року вакцинише најмање милион запослених у туристичкој привреди, посебно у областима где долазе и српски туристи“, рекао је Мировић.

Председник је представио и потенцијале туристичке привреде и пољопривреде, имајућу у виду огромно тржиште Египта.